Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Chorvátsko bude vytrvalo bojovať proti antisemitizmu, uviedol premiér Andrej Plenkovič

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič (Zdroj: SITA/AP)

ZÁHREB - Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič v sobotu pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu uviedol, že chorvátske predsedníctvo v Medzinárodnej aliancii pre pripomínanie holokaustu (IHRA) bude vytrvalo pokračovať v boji proti antisemitizmu a za uchovanie kultúry spomínania. Informuje o tom tlačová agentúra HINA.

V tento deň vzdávame poctu obetiam holokaustu, najtemnejšej kapitoly v dejinách, napísal Plenkovič na sociálnej sieti X. "Chorvátske predsedníctvo v Medzinárodnej aliancii pre pripomínanie holokaustu (IHRA) bude vytrvalo pokračovať v boji proti antisemitizmu a za uchovanie kultúry spomínania, aby sa takéto zločiny už nikdy znova nestali," vysvetlil premiér.

archívne video

Prezidentka si uctila obete holokaustu pri pamätníku v Bratislave (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

IHRA je medzivládny orgán založený v roku 1998 s cieľom posilniť a podporovať vzdelávanie o holokauste, pripomínanie holokaustu a jeho výskum. V súčasnosti má 35 členských štátov vrátane Slovenska. IHRA združuje sieť odborníkov z členských krajín, ktorí sa delia o svoje vedomosti v tejto oblasti s vládnymi úradníkmi a expertmi. Chorvátsko je členom od roku 2005 a v marci 2023 prevzalo ročné predsedníctvo v tomto orgáne.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si svet pripomína 27. januára, v deň, keď Červená armáda v roku 1945 oslobodila nemecký nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau v Poľsku. Počet ľudí zabitých v Auschwitzi-Birkenau nie je možné presne určiť. Podľa odhadov historikov ide o 1,2 až 1,6 milióna osôb. Väčšinu obetí tvorili ľudia židovského pôvodu.

Viac o téme: PamiatkaHolokaustChorvátskoAndrej Plenkovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu