Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nešťastie v galérii umenia v Abcházsku! Požiar zničil tisíce umeleckých diel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SUCHUMI - Rozsiahly požiar v galérii umenia v gruzínskom čiernomorskom prístave Suchmi, ktoré je metropolou odštiepeneckého regiónu Abcházsko, zničil v noci na nedeľu tisíce obrazov a malieb, informuje agentúra DPA.

Plamene tam zachvátili vyše 4000 umeleckých diel z 19. a 20. storočia. "Zhoreli všetky obrazy... To je pre nás nenahraditeľná škoda," vyhlásil podľa miestnych médií riaditeľ zmienenej abcházskej Národnej umeleckej galérie Suram Sakanija.

archívne video

V Bratislave otvorili výstavu A. Warhola, predstavuje jeho intímnu tvorbu (Zdroj: Zoznam / ako)

Požiar vypukol na streche

Záchranné zložky uviedli, že vypukol požiar na streche, kde došlo podľa prvotných zistení k zhoreniu elektrického kábla. Medzi zničenými dielami boli maľby abcházskych aj zahraničných umelcov. Zhorelo aj približne 300 diel maliara Aleksandra Čačba-Šervašidzeho (1867-1969) známeho aj v zahraničí.

Abcházsko podľa medzinárodného práva patrí Gruzínsku, no dlhodobo je čiastočne autonómnym územím. V súčasnosti mu vládne vlastná samozvaná vláda, ktorú však uznáva len Rusko a zopár ďalších krajín. Oblasť sa od Gruzínska odtrhla po rozpade Sovietskeho zväzu. V Abcházsku sa nachádzajú aj ruskí vojaci, ktorých tam Moskva rozmiestnila po krátkej rusko-gruzínskej vojne o Južné Osetsko v roku 2008.

Viac o téme: UmenieMaľbyDielaPožiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu