Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V skautskom tábore zranilo tornádo 40 osôb, štyria sú mŕtvi

Washington - Až 40 mladých ľudí utrpelo zranenia pri vyčíňaní tornáda, ktoré si včera v skautskom tábore Little Sioux Scout Ranch v americkom štáte Iowa vyžiadalo štyri životy.

V skautskom tábore bolo zhruba 120 ľudí, z toho približne 90 tínedžerov vo veku od 13 do 18 rokov. Tri obete sú mladí skauti, štvrtý mŕtvy patril k štábu vychovávateľov. Niektorí chlapci majú vážne zranenia. "Všetky budovy sú zničené. Mnohé stany sú preč, veľa stromov leží na zemi," vykreslil situáciu vedúci skautov Lloyd Roitstein.

Zranených a telá mŕtvych uvoľnili z trosiek jednej ubytovne, kde zrejme hľadali úkryt. Záchranári až do rána prehľadávali úplne zničený tábor a jeho okolie, aby našli ďalších zranených či obete. Zúfalí rodičia čakali na správy o svojich deťoch. Tornáda zasiahli aj ďalšie oblasti Iowy a okolitých štátov na americkom stredozápade, celkovo tu v stredu zaznamenali 32 veterných smrští.

V Kansase v dôsledku nečasu zahynuli dvaja ľudia. Stredozápad čelí najhorším povodniam za posledné desaťročia. Kvôli pretrvávajúcim dažďom dnes stále stúpali hladiny mnohých riek, uviedla agentúra DPA. Tisíce dobrovoľníkov v Iowe a Wisconsine pomáhalo spevňovať hrádze vrecami s pieskom. Ľudí z viacerých ohrozených miest evakuovali už v stredu.

Úplne iná situácia je v Kalifornii, kde vyčíňajú lesné požiare, podporované dlhotrvajúcim suchom a silným vetrom. V stredu muselo v blízkosti mesta Santa Cruz ujsť pred ohňom asi 1500 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu