Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mesto hriechu! Tínedžerka zháňala priateľovi drogy sexom, ďalšia ponúkala deti na prostitúciu: Nechutné prípady u susedov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSTRAVA - Ostravská polícia vyšetruje dva od seba nezávislé prípady detí, ktoré sa stali obeťou obchodu s ľuďmi. Ich známi či blízki celkovo tri dievčatá prinútili podľa kriminalistov poskytovať za úplatok sexuálne služby. V jednom prípade ani nie 15-ročná školáčka takto získavala pre svojho o päť rokov staršieho priateľa pervitín. Kriminalisti ho, a v druhom prípade 40-ročnú ženu, obvinili z obchodovania s ľuďmi a prečinu ohrozovania výchovy. Hrozí im 15, respektíve 12 rokov vo väzení. Povedala to hovorkyňa moravskosliezskej polície Soňa Štetínska.

Dvadsaťročný muž dievča, ktoré ešte nebolo 15 rokov, podľa polície opakovane znásilnil. Navyše ju prinútil, aby poskytovala sexuálne služby ďalšiemu mužovi. Od neho potom za to získaval pervitín. Drogu sám užíval, aplikoval dievčaťu alebo ju ďalej predával. Muža kriminalisti obvinili zo znásilnenia, pohlavného zneužitia, obchodovania s ľuďmi a nedovolenej výroby a iného nakladania s omamnými a psychotropnými látkami a s jedmi a z ohrozovania výchovy dieťaťa. Vo väzení môže stráviť až 15 rokov.

archívne video

Polícia zadržala dvoch mužov: V Bratislave obchodovali s drogami (Zdroj: Polícia - Bratislavský kraj)

O tri roky nižší trest hrozí 40-ročnej žene, ktorá podľa polície podporovala dve dievčatá vo veku 17 a 15 rokov v útokoch z výchovného ústavu. "Dievčatá potom u ženy v čase úteku pobývali a súhlasili, že jej vypomôžu v jej ťažkej finančnej situácii, a to poskytovaním sexuálnych služieb za úplatu," uviedla hovorkyňa. Obvinená žena vyhľadávala klientov a dievčatá im ponúkala. Za to potom inkasovala veľkú časť zarobených peňazí.

Oba prípady mali na starosť kriminalisti zo špeciálnej pracovnej skupiny Mravnosť. Pôsobí v celom Moravskosliezskom kraji a ich prácu koordinuje krajské policajné riaditeľstvo. "Kriminalisti pracujú s ohľadom na charakter prípadov veľmi citlivo, empaticky, súčasne s vysokou mierou odbornosti a profesionality," uviedla Štetínská.

Dodala, že podobné zločiny sú vždy skryté a často sa o nich policajti dozvedia aj prostredníctvo rôznych svedectiev. "Ak ktokoľvek zistí informácie o zneužívaní detí alebo inej trestnej činnosti na nich páchanej, nech kontaktuje policajtov s pomocou linky 158. Rodičia, alebo všeobecne dospelí, by mali s deťmi na danú tému hovoriť a zaujímať sa o ne," doplnila hovorkyňa.

Viac o téme: DetiČeskoObchodovanie s ľuďmiSexuálne službyDrogy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu