Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Azerbajdžanské úrady nariadili zadržanie reportérky popredného portálu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BAKU - Azerbajdžanské úrady nariadili v pondelok na vyše dva mesiace zadržanie reportérky popredného portálu Abzas Media. Od novembra už úrady nariadili zadržania najmenej desiatich novinárov tohto portálu, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Prokuratúra obvinila Elnaru Gasimovovú a piatich ďalších reportérov portálu z pašovania peňazí do Azerbajdžanu. Toto obvinenie bolo podľa niektorých proti nim vznesené za investigatívnu prácu. Súd v pondelok nariadil zadržanie Gasimovej na dva mesiace a 17 dní za pašovanie, uviedol pre AFP novinárkin právnik. "Vyšetrovatelia neuviedli dôvod pre jej zadržanie, iba povedali, že keby ostala na slobode, mohla by ovplyvňovať iných ľudí z prípadu," povedal právnik.

archívne video

Výskumník pre Medzinárodný tlačový inštitút Peter Hanák: Politici by sa mali vyvarovať útokom na novinárov (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ľudskoprávne skupiny dlhodobo obviňujú Azerbajdžan z potláčania opozičných médií a nezávislej novinárčiny. V krajine od roku 2003 vládne prezident Ilham Alijev. Od vlaňajšieho novembra bolo zadržaných najmenej deväť novinárov portálu Abzas Media, traja z internetového kanálu Kanal 13 a nezávislý reportér z Kanalu 11.

Ľudskoprávne skupiny zadržania namierené proti niekoľkým nezávislým médiám označili za zintenzívnenie dlhotrvajúceho obmedzovania slobody médií. Amnesty International v decembri označila obvinenia novinárov za "falošné".

Viac o téme: ZadržanieReportérkaPortálAzerbajdžanAbzas Media
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu