Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zomrel riaditeľ školy v Iowe, ktorý pri streľbe chránil študentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Riaditeľ strednej školy v meste Perry v americkom štáte Iowa, ktorý utrpel pred vyše týždňom vážne zranenia pri streľbe na škole, v nedeľu zomrel. Oznámila to jeho rodina, informuje správa agentúry AP.

"Dan Marburger priniesol najvyššiu obeť... po desiatich dňoch prehral svoj boj a táto tragédia mu vzala život," oznámila jeho rodina na webovej stránke GoFundMe. Marburger utrpel vážne zranenia 4. januára pri streľbe na strednej škole v meste Perry. Útočník spustil streľbu v školskej jedálni, kde sa študenti pred začiatkom školy zhromažďovali na raňajkách. Pri streľbe zahynul 11-ročný študent a ďalších šesť ľudí utrpelo zranenia. Útočníkom bol 17-ročný študent, ktorý zomrel v dôsledku strelných zranení, ktoré si zjavne spôsobil sám.

archívne video

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

Deň po streľbe miestna polícia uviedla, že Marburger sa počas incidentu "zachoval obetavo, keď sa vystavil nebezpečenstvu v zjavnej snahe ochrániť svojich študentov". Guvernérka Iowy Kim Reynoldsová v nedeľu vzdala hold Marburgerovmu počínaniu, ktoré označila za hrdinské. "Celý náš štát je zdevastovaný," uviedla.

K streľbe na strednej škole v Perry prišlo necelé dva týždne pred tamojšími primárkami republikánov, v ktorých si účastníci vyberú kandidáta do novembrových prezidentských volieb. Napriek tomu však násilie páchané strelnými zbraňami nebolo jednou z dôležitých tém debát počas kampane, píše AFP. Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý je favoritom na nomináciu Republikánskej strany, pre novinárov uviedol, že streľba v Perry bola "jednoducho hrozná". "Musíme sa cez ňu preniesť a pohnúť sa vpred," dodal. 

Viac o téme: StreľbaŠtudentRiaditeľŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu