Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Novinárky, ktoré pokrývali smrť Amíníovej, prepustili na kauciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránske úrady prepustili v nedeľu dve novinárky, ktoré strávili viac než rok vo väzení, pretože spravodajsky pokrývali úmrtie mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Jej smrť vyvolala v Iráne rozsiahle protesty. Informuje správa agentúry AFP.

Nílúfar Hámediová a Elahe Mohammadíová boli podľa izraelských médií prepustené z väznice Evín na kauciu. Obe novinárky sa odvolali voči väzenským trestom, ktoré im udelil súd, a podľa agentúry Tasnim zostanú do rozhodnutia súdu na slobode. Podľa iránskych médií majú zakázané vycestovať do zahraničia.

archívne video

V jednom z bratislavských bytov našli telo ženy bez známok života (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Po prepustení novinárok sa na sociálnych sieťach objavili aj ich fotografie, ako sa pred väzením usmievajú a držia za ruky. Mohammadíová bola reportérkou pre denníku Hammíhan a Hámediová fotografkou pre denník Šark. Obe ženy boli vo väzbe od septembra 2022. Hámediová bola zadržaná necelý týždeň po smrti Amíníovej, keď navštívila nemocnicu, v ktorej sa mladá Kurda liečila a na sociálnej sieti zverejnila fotografiu jej trúchliacej rodiny.

Mohammadíová dostala trest

Mohammadíovú úrady zadržali po tom, čo navštívila Amíníovej rodné mesto Saqqez v provincii Kurdistan na západe Iránu, aby tam spravodajsky pokryla jej pohreb, ktorý prerástol do protestu. V októbri spravodajský portál iránskej justície Mizan uviedol, že obe novinárky súd uznal za vinné zo spolupráce so Spojenými štátmi, zo sprisahania proti národnej bezpečnosti a zo šírenia propagandy proti Iránu. 

Mohammadíová dostala trest v trvaní šiestich rokov odňatia slobody za spoluprácu s USA. Hámediová bola za rovnaký prečin odsúdená na sedem rokov. Obe novinárky okrem toho dostali päťročné väzenské tresty za obvinenia zo sprisahania proti národnej bezpečnosti a šírenia propagandy proti Iránu. Tresty si pritom mali odpykať súbežne.

Amíníová zomrela v septembri 2022

Len 22-ročná Mahsa Amíníová zomrela v septembri 2022 vo väzbe po tom, ako ju v Teheráne zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania žien. Jej smrť vyvolala v Iráne rozsiahle protivládne protesty. Počas protestov boli zabité stovky ľudí vrátane desiatok príslušníkov bezpečnostných zložiek. Tisíce demonštrantov bolo tiež zadržaných a úrady ich obvinili z účasti na nepokojoch, ktoré podľa nich podnietil Západ. Vlani v auguste iránske médiá informovali, že úrady od vypuknutia protestov zadržali alebo vypučili vyše 90 novinárov.   

Viac o téme: SmrťProtestyKauciaIránIránske úradyKurdka Mahsa Amíníová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu