Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Masové protesty v Nemecku pokračujú: Mníchovský pre preľudnenosť zrušili, prišlo 80-tisíc ľudí!

Protest proti krajnej pravici
Protest proti krajnej pravici (Zdroj: TASR/AP/Moritz Frankenberg)

BERLÍN - Obrovské davy ľudí vyšli aj v nedeľu do ulíc mnohých nemeckých miest, aby tam pokračovali v protestoch proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktoré v ostatnom čase zachvátili celé Nemecko. Demonštráciu v Mníchove organizátori napokon odvolali, keďže sa na nej zúčastnilo až 80.000 ľudí, čo bolo oveľa viac než ich odhad a polícia im oznámila, že nie je schopná zaručiť bezpečnosť všetkých účastníkov. Informuje agentúra DPA.

Na mníchovskú demonštráciu malo pôvodne dohliadať len približne 400 policajtov, pričom jej organizátori očakávali zhruba 25.000 účastníkov. Početnosťou davu, ktorý napokon dorazil, boli prekvapení a demonštráciu ich to prinútilo odvolať. Mnohí z mníchovských demonštrantov prišli na protest s transparentami prirovnávajúcimi AfD k nacistom a odmietajúcimi jej protiimigračnú rétoriku. Napísané na nich mali heslá ako "Žiadna tolerancia k netolerancii" či "AfD - nočná mora pre Nemecko".

archívne video

Strany KDH, PS a SaS sú proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry, vyzvali ľudí na ďalšie protesty (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obdobná demonštrácia sa v nedeľu konala aj v Kolíne nad Rýnom. Podľa organizátorov aj polície prilákala približne 70.000 ľudí. Na podujatí vystúpili aj miestni hudobníci. Na ďalšom obdobnom proteste v Brémach sa podľa odhadov polície zúčastnilo 35.000 až 40.000 ľudí. Akciu proti krajnej pravici podporili aj tamojšie odbory, politici či miestny futbalový klub Werder Brémy. Na proteste zaznievali heslá ako "Celé Brémy nenávidia AfD" či "Všetci spoločne proti fašizmu".

Demonštrácie boli  avizované aj v ďalších mestách

Demonštrácie boli na nedeľu avizované aj v ďalších nemeckých mestách vrátane Cottbusu, Drážďan, Chemnitzu aj metropole Berlín. V hlavnom meste organizátori účastníkov vyzvali, aby sa od 16.00 h začali schádzať pred budovou dolnej komory parlamentu (Bundestagu). Polícia tam očakáva len zhruba 1000 demonštrantov. DPA však upozorňuje, že predchádzajúce protesty tam taktiež výrazne predstihli prvotné odhady.

Demonštrácie proti krajnej pravici prebiehajú v celom Nemecku už viac ako týždeň. Vyvolali ich nedávne odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených činiteľov AfD, na ktorom sa údajne diskutovalo o plánoch na "remigráciu", respektíve masové deportácie migrantov a "neasimilovaných občanov". Takéto deportácie by sa podľa účastníkov mali týkať nedostatočne prispôsobených migrantov vrátane tých, ktorí sú držiteľmi nemeckých pasov.

Najväčšie sa konali vo Frankfurte nad Mohanom

K tomuto odhaleniu a následnej vlne protestov došlo v období, keď v krajine narastajú preferencie AfD, a to pred troma dôležitými krajinskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v septembri vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko. Už v sobotu prilákali protesty v celej krajine minimálne 300.000 ľudí, pričom tie najväčšie sa konali vo Frankfurte nad Mohanom a Hannoveri, kde v oboch prípadoch prišlo podľa odhadov polície aj organizátorov približne 35.000 ľudí. V Dortmunde napočítali zhruba 30.000 účastníkov.

Od piatka do nedele boli protestné akcie zvolané na približne 100 miestach po celom Nemecku. Masový piatkový protest proti pravicovému extrémizmu v Hambrugu museli organizátori taktiež predčasne ukončiť pre obavy o bezpečnosť. Aj tam totiž na demonštráciu prišlo podstatne viac ľudí, než sa očakávalo. Podľa polície sa tam zišlo približne 50.000 ľudí. Organizátori účasť odhadli až na 80.000, avšak s tým, že mnohí ľudia sa na miesto demonštrácie ani nevošli.

Na protesty prišlo cez víkend vyše 1,4 milióna ľudí

Vyše 1,4 milióna ľudí sa cez víkend zúčastnilo na protestoch proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD). Oznámili to v nedeľu organizátori týchto akcií, informuje agentúra AFP. "Len v nedeľu sa protesty konali v približne 40 mestách," uviedli v spoločnom vyhlásení nemecká mimovládna organizácia Campact a aktivistické hnutie Fridays for Future (Piatky za budúcnosť). Túto skutočnosť zároveň označili za "jasný signál odporu voči AfD aj posunu nemeckej spoločnosti doprava". 

Nemecká polícia dosiaľ nevyčíslila celkový počet zhromaždení a ich účastníkov, ktoré na území celej krajiny prebiehali od piatka do nedele. Organizátori však ohlásili od piatka do nedele protestné akcie na približne 100 miestach po celom Nemecku. Na nedeľnú demonštráciu v Mníchove prišlo toľko ľudí, že ju boli nútení z bezpečnostných dôvodov zrušiť a ľudí vyzvali, aby sa rozišli. Podľa odhadov miestnej polície sa na proteste v bavorskej metropole zúčastnilo približne 100.000 ľudí, čo je približne štyrikrát viac ako než bolo na akciu zaregistrovaných. 

Polícia po útoku zatkla 13 osôb podozrivých z extrémizmu

Niekoľko pravicových extrémistov v meste Dortmund na západe Nemecka zaútočilo na 24-ročného muža. Polícia zadržala 13 osôb, uviedol v nedeľu večer hovorca polície. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Medzi zatknutými sú aj pravicoví extrémisti so záznamami v trestnom registri. Polícia však bezprostredne neuviedla, koľko z 13 zadržaných osôb má s pravicovým extrémizmom spojenie.

Polícia dostala v nedeľu popoludní hlásenie o bitke v dortmundskej štvrti Dorstfeld. Na muža, ktorý je údajne blogerom, zaútočila skupina maskovaných mužov. Jeden z útočníkov mužovi ukradol fotoaparát, uvádza sa vo vyhlásení polície. Napadnutý muž počas incidentu utrpel ľahké zranenia. Polícia krátko na to v neďalekej obytnej budove narazila na skupinu podozrivých a zadržala 13 osôb.

V Nemecko sa počas víkendu konali protesty proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) v mnohých mestách vrátane Dortmundu, pripomína DPA. Na týchto zhromaždeniach sa zúčastnilo viac než 1,4 milióna ľudí.

Odbory vyhlásili ďalší štrajk rušňovodičov

Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL) vyzval zamestnancov štátnej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn (DB), aby znova vstúpili do niekoľkodňového štrajku. Cestujúcich do práce tak od stredy do pondelka čakajú ďalšie náročné dni s očakávaným zrušením tisícov spojov. TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

Štrajk v osobnej doprave sa začne v stredu o 2.00 h SEČ a potrvá do najbližšieho pondelka 18.00 h, oznámil GDL v noci na pondelok. Členovia odborov v divízii nákladnej dopravy DB Cargo sú vyzvaní na štrajk už od utorka 18.00 h. Spor o mzdy a dĺžku pracovného času medzi DB a odbormi trvá od začiatku vlaňajšieho novembra. Rozhovory uviazli po druhom kole ešte 24. novembra. Deutsche Bahn predložila novú ponuku minulý piatok, zjavne však nestačila na to, aby GDL priviedla späť k rokovaciemu stolu.

Nový štrajk bude štvrtým počas aktuálneho sporu. GDL ochromil veľkú časť osobnej dopravy dvoma varovanými štrajkami pred koncom minulého roka, v januári nasledovalo trojdňové zastavenie práce s podobnými následkami. Odborári si medzičasom odhlasovali aj možnosť prípadného časovo neobmedzeného štrajku.

Viac o téme: BezpečnosťProtestPolícia NemeckoĽudia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu