Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predseda KDH bez servítky: Ak na protestoch pribudnú iné témy alebo vystúpi Korčok, my končíme!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – KDH stojí pred zásadným rozhodnutím. Kto bude ich kandidátom na prezidenta. Najbližšie dni sa stretnú s Ivanom Korčokom, ktorý stretnutie inicioval. Kresťanskí demokrati sú pripravení klásť mu nepríjemné otázky. Líder KDH priznal, že mali dvoch výborných kandidátov. Prečo sa rozhodli nepostaviť ani jedného? Je možné, že KDH neodporučí voličom žiadneho kandidáta? Viac v rozhovore s predsedom KDH Milan Majerským.

Už viete, koho podporíte za prezidenta?

  • Je to otázka, ktorá stále nie je zodpovedaná. Nemáme ešte zoznam všetkých kandidátov na prezidenta. KDH malo svojich dvoch kandidátov, o ktorých sme uvažovali. Boli to Miriam Lexmann alebo Viliam Karas.

A čo sa stalo, že ste nepostavili svojho kandidáta?

  • Vyhodnocovali sme to z viacerých strán. Dôležitá bola poznateľnosť a finančné krytie kampane. Zodpovedne sme zvážili, že kľúčovou úlohou bolo dostať KDH do parlamentu. Na to, aby prezidentský kandidát mal dobrý výsledok, musel kampaňovať už v lete. Parlamentná kampaň pre KDH bola dlhá a náročná. Chceli sme, aby bola aj úspešná. To sa nám podarilo. Nechceli sme to zbabrať. Nemohli sme viesť dve paralelné kampane. A zrazu prišiel október, november a museli sme vyhodnotiť, že pôjdeme radšej preč z kratšej cesty. Keby sa objavil ešte nejaký konzervatívny kandidát, ktorý by chcel reprezentovať konzervatívny a kresťanský svet, vedeli by sme ho podporiť za určitých okolností. Čakáme do konca januára, kto sa objaví

Bolo to naozaj o tom, že by ste nestihli robiť dve kampane? Alebo vaši kandidáti zvážili šance?

  • Ľudsky a aj strategicky to vyhodnotili obaja naši kandidáti. Bolo to príliš veľké sústo, aby v krátkom čase dokázali urobiť dobrú, kvalitnú a úspešnú kampaň. Stiahli sa aj kvôli dvom  favorizovaným kandidátom Ivanovi Korčokovi a Petrovi Pellegrinimu.

Predseda KDH bez servítky:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Miriam Lexmann je vaša manželka. Boli ste pripravený byť manželom prezidentky?

  • Miriam sa v zahraničnom priestore pohybuje dlhé roky. V zahraničnej politike je zorientovaná. Vie sa vyjadrovať k závažným veciam nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Tak rozhľadený človek by bol dôstojným prezidentom Slovenskej republiky. Je škoda, že sme o tom nezačali rozprávať skôr a nenašli sme dostatočné množstvo finančných prostriedkov na dobrú kampaň. Nie je však všetkým dňom koniec. Prejde päť rokov a ľudia na Slovensku si opäť povedia, že budú chcieť mať ženu prezidentku a možno zabojuje.

Myslíte si, že ak by v dostatočnom predstihu začala kampaňovať, tak sa zaradí medzi trojicu prezidentských kandidátov?

  • Myslím si to. Je veľmi pravdepodobné, že by oslovila voličov.

Presviedčajú vás opozičné strany (PS a SaS), aby ste podporili spoločného kandidáta Ivana Korčoka?

  • Bolo by naozaj dobré, aby politika na Slovensku bola vyvážená. Je dôležité, aby všetky tri najvyššie ústavné funkcie neboli z jedného politického spektra. Na vašu otázku odpovedám, nie. Nikto na nás netlačil, nič nežiadal. Vedia, že KDH má 34 rokov, svoje štruktúry a politickú základňu. Sme autonómnou stranou, ktorá sa aj autonómne rozhodne.

Hovoríte, že nie je dobré, aby z jedného politického spektra boli všetky tri ústavné funkcie. Prečo potom nepodporíte Ivana Korčoka, ktorý má najväčšiu šancu? Alebo veríte, že do konca januára sa objaví silné konzervatívne meno?

  • Dostali sme od Ivana Korčoka list so žiadosťou o stretnutie. Určite sa s ním stretneme. Budeme mu dávať aj nepríjemné otázky. Zaujíma nás, akým chce byť prezidentom. Akým spôsobom chce osloviť aj konzervatívneho voliča. Budeme od neho žiadať jasné stanoviská a postoje.

Predseda KDH bez servítky:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ide vás prosiť o podporu KDH?

  • To v tom liste nie je. Požiadal nás o stretnutie. Môže to z toho evokovať, keďže taký list prišiel. Bude sa zrejme chcieť rozprávať o možnej podpore KDH.

Budete mu klásť aj podmienky za podporu?

  • To nechcem v tejto chvíli povedať. Určite budeme chcieť poznať jeho názory a ako sa zachová, keď mu parlament predloží na podpis niektoré zákony.

Je možné, že KDH nepodporí žiadneho kandidáta?

  • Je to možné. Naši voliči sú natoľko uvedomelí, že si budú vedieť vybrať. V posledných voľbách sme podporili Františka Mikloška. A v druhom kole sme nikoho neodporučili.

Ivan Korčok sa objavuje na protestoch PS, KDH a SaS proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a zmene trestnej politiky. Bude táto téma nosnou témou prezidentskej kampane?

  • Stáva sa to silnou témou. Ivan Korčok je prítomný na protestoch medzi ľuďmi. Dáva tak najavo, že mu záleží na spravodlivosti. Je to dobré. Na druhej strane, som jedným z tých politikov, ktorý povedal, že nesúhlasím, aby sa Ivan Korčok objavil na tribúnach pri protestoch.

Mal záujem vystúpiť?

  • Niektorí politici prišli s takou požiadavkou. Povedal som jasne: Určite nechceme, aby na nás Robert Fico namieril, že robíme kampaň Korčokovi. Som rád, že ma PS a aj SaS rešpektovali a Ivan Korčok nie je na tribúne. Na druhej strane chcem povedať, že ktorýkoľvek prezidentský kandidát by sa objavil na tribúne, boli by sme proti tomu. V týchto protestoch ide o spravodlivosť a žiadne iné pridružené témy by sa tam nemali dávať.

Predseda KDH bez servítky:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Je možné, že na protestoch pribudnú ďalšie témy?

  • Ak by to tak malo byť, slušne poďakujeme a KDH z toho vycúva. Protesty sme organizovali kvôli spravodlivosti a hanebnej novele trestného zákona.

Viac v rozhovore TU

Viac o téme: ProtestyKDHMilan MajerskýIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu