Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bezpečnostné zložky v Ekvádore oslobodili z väzníc všetkých rukojemníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

QUITO - Z ekvádorských väzníc v noci na nedeľu oslobodili zvyšných 136 pracovníkov, ktorých väzni zajali ako rukojemníkov počas nedávnych väzenských vzbúr vyvolaných členmi drogových kartelov. Informovala o tom ekvádorská správa väzníc, píše agentúra AFP.

Približne 180 dozorcov a administratívnych pracovníkov zajali búriaci sa väzni ako rukojemníkov po tom, čo ekvádorský prezident Daniel Noboa tento týždeň vyhlásil vojenský zásah proti zločineckým skupinám, čo vyvolalo smrteľné zrážky s drogovými gangmi v tejto juhoamerickej krajine.

archívne video

Minister vnútra ignoruje rozhodnutia súdu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Bezpečnostné protokoly a spoločná práca polície a armády umožnili prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorí boli zadržiavaní v rôznych väzniciach po celej krajine," uviedla správa väzníc SNAI na sociálnej sieti X. Násilie vo väzniciach v Ekvádore vypuklo po tom, čo vyšlo najavo, že jeden z najvýznamnejších ekvádorských narkobarónov José Adolfo Macías, prezývaný Fito, ušiel z väzenia.

V reakcii na streľbu zo strany gangstrov vo viacerých väzniciach vyhlásil v pondelok prezident Daniel Noboa výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania na 60 dní. Gangy však odpovedali vyhlásením vojny úradom: začali unášať policajtov a vykonávať bombové útoky. Počas násilností zahynulo už najmenej 19 ľudí. Podľa ekvádorských úradov bolo zabitých aj osem "teroristov" a 27 väzňov, ktorým sa podarilo počas vzbúr utiecť, znovu chytili. Správa väzníc SNAI predtým informovala, že vyšetrí príčiny aj osoby zodpovedné za vyvolanie nepokojov vo väzniciach.

Viac o téme: VäznicaRukojemníciEkvádorDrogy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu