Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Ekvádore oslobodili vyše 40 väzenských činiteľov: Zajali ich ako rukojemníkov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

QUITO - Viac ako 40 ekvádorských väzenských činiteľov, ktorých väzni zajali ako rukojemníkov, bolo oslobodených, uviedol v sobotu väzenský úrad, zatiaľ čo táto juhoamerická krajina zápasí s terorom gangov.

Týchto 24 dozorcov a 17 administratívnych zamestnancov "bolo prepustených", uviedol väzenský úrad SNAI bez uvedenia podrobností, zatiaľ čo 133 dozorcov a traja zamestnanci sú naďalej držaní ako rukojemníci, informuje tlačová agentúra AFP. Dozorcovia a väzenskí pracovníci boli vzatí ako rukojemníci po tom, ako ekvádorský prezident Daniel Noboa v pondelok oznámil vojenský zásah proti zločineckým skupinám, čo v juhoamerickej krajine vyvolalo smrtiacu konfrontáciu s drogovými gangmi. Za uplynulých 24 hodín došlo k novým násilnostiam vo väzniciach, pričom jeden dozorca bol zabitý a ďalší zranený.

Vo väznici Machala na juhozápade krajiny došlo k "ozbrojeným zrážkam", a armáda a polícia vykonali razie vo väzenských centrách v šiestich mestách s cieľom "obnoviť poriadok a normálnosť". Z rozsiahleho väzenského komplexu v Guayaquile utieklo v piatok večer najmenej päť väzňov, pričom dvaja z nich boli krátko nato chytení počas pátracej akcie, uviedla polícia. Noboa tiež nariadil armáde, aby zneškodnila "teroristické" zločinecké gangy. Nasadených bolo viac ako 22.400 vojakov na razie do ulíc a vo väzniciach. Ekvádor zažíva v ostatných rokoch prudký nárast násilia. Znepriatelené gangy napojené na mexické a kolumbijské kartely tam bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami. Ich súperenie sa väčšinou odohráva vo väzniciach.

Viac o téme: RukojemníciEkvádorVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu