Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

India našla v mori zrejme vrak vojenského lietadla, ktoré zmizlo v roku 2016

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Miguel Angel Morenatti)

NAÍ DILLÍ - India v piatok oznámila, že zrejme objavila vrak nákladného lietadla indických vzdušných síl, ktoré sa pred takmer ôsmimi rokmi stratilo nad morom s 29 ľuďmi na palube. Informujeme o tom podľa správy agentúry AFP.

Lietadlo Antonov An-32 ruskej výroby vykonávalo bežný prepravný let na odľahlé indické ostrovy Andamany a Nikobary, keď v júli 2016 zmizlo z radarov. Posledný kontakt s letovou prevádzkou nadviazalo asi 15 minút po štarte zo základne ležiacej neďaleko juhoindického mesta Čennai. Počas záchrannej a pátracej operácie sa vtedy nenašli nijaké stopy po lietadle. Indické ministerstvo obrany však v piatok uviedlo, že pomocou prieskumného morského dronu sa podarilo v hĺbke 3400 metrov asi 140 námorných míľ od Čennai nájsť vrak stroskotaného lietadla.

Objav sa zrejme zhoduje s lietadlom, ktoré sa stratilo v roku 2016

Zábery z miesta nálezu sa zhodujú s lietadlom typu An-32. Rezort obrany dodal, že objav "na pravdepodobnom mieste havárie" sa zrejme zhoduje s lietadlom, ktoré sa stratilo v roku 2016. Zmiznutie iného lietadla v oblasti nehlásili. Stroje An-32 sú schopné letieť až štyri hodiny bez toho, aby museli dotankovať, a indické vojenské letectvo ich používa ako svoje hlavné transportné lietadlá. K jednej z najtragickejších nehôd lietadla An-32 prišlo v Indii v roku 1990 neďaleko letiska v Naí Dillí. Incident si vyžiadal životy 20 ľudí na palube a troch civilistov na zemi.

V posledných rokoch zaznamenali viacero nehôd

Indické vzdušné sily, ktoré sa z veľkej časti spoliehajú na vybavenie vyrábané v Rusku, však zaznamenali v posledných rokoch viacero väčších nehôd. V roku 2021 zahynulo pri zrútení vojenského vrtuľníka Mi-17 ruskej výroby 13 ľudí vrátane náčelníka generálneho štábu Bipina Rávata. O rok neskôr zahynuli dvaja piloti pri nehode stíhačky MiG-21 počas výcvikového letu v indickom štáte Radžastan.

Indické vzdušné sily sa postupne zbavujú starších lietadiel

Vlani sa zase stíhačka ruskej výroby Suchoj Su-30 zrazila počas letu v rámci výcviku so stíhacím lietadlom Mirage 2000 francúzskej výroby. Jeden z pilotov nehodu neprežil. Indické vzdušné sily sa postupne zbavujú starších lietadiel, z ktorých niektoré boli vyrobené ešte v 60. rokoch minulého storočia. Odborníci varujú, že pomalá modernizácia vojenského letectva ohrozuje národnú bezpečnosť.

Viac o téme: MoreVrakVojenské lietadloIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu