Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Eurokomisia začala vyšetrovať nákup podielu aerolínií Lufthansa v ITA Airways

Lietadlo leteckej spoločnosti Lufthansa
Lietadlo leteckej spoločnosti Lufthansa (Zdroj: FOTO TASR/DPA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že začala vyšetrovať nákup menšinového podielu nemeckými aerolíníniami Lufthansa v talianskej leteckej spoločnosti ITA Airways. EK vyjadrila obavy, že by takáto akvizícia mohla obmedziť súťaž na trhu so službami leteckej dopravy v Taliansku a mimo neho na niektorých kratších aj dlhších trasách, informuje agentúra AFP.

Lufthansa patrí medzi najväčšie dopravné spoločnosti v Európe a minulý rok súhlasila, že zaplatí 325 miliónov eur za 41-percentný podiel v talianskych aerolíniách ITA. Talianske ministerstvo financií by do tejto transakcie prispelo sumou 250 miliónov eur.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Dohoda by Lufthanse umožnila rôznymi spôsobmi zvýšiť svoj podiel či dokonca neskôr úplne získať ITA Airways. EK bola o transakcii informovaná 30. novembra 2023 a 8. januára tohto roku Lufthansa predložila plány na vyriešenie niektorých obáv eurokomisie.

"Tieto záväzky však boli z hľadiska rozsahu a účinnosti nedostatočné na to, aby jednoznačne vyvrátili predbežné obavy EK," uviedla exekutíva Európskej únie (EÚ) vo vyhlásení. Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová vysvetlila, že EÚ chce zaistiť, aby dohoda neviedla k "vyšším cenám, menšej kapacite či nižšej kvalite služieb osobnej leteckej dopravy do a z Talianska".

Viac o téme: NákupAerolíniePodielLufthansaEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu