Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SABOTÁŽ na nemecký plynovod: Niekto vyvŕtal diery na troch miestach, vyšetruje to kontrarozviedka!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – Nové potrubie, ktorým sa má v Nemecku prepravovať skvapalnený plyn, niekto úmyselne poškodil. Ide o projekt, ktorým sa chce západná Európa zbaviť závislosti na ruskom plyne. Linka, ktorá mala byť plne funkčná už koncom minulého roku, však stál nie je v prevádzke.

archívne video

Výbuch potrubia Nord Stream (Zdroj: Profimedia)

Potrubie na skvapalnený plyn dlhé 55 km, ktoré sa tiahne naprieč spolkovou krajinou Šlezvicko-Holštajnsko, niekto úmyselne poškodil. Na úseku medzi okresmi Dithmarschen a Pinneberg sa objavili tri nápadné, umelo vytvorené diery. Nemecký Bild informuje, že Spolková bezpečnostná rada vyšetruje tento incident ako podozrenie zo sabotáže. Nový LNG (liquid natural gas) plynovod sa má tiahnuť v povodí rieky Labe z Brunsbüttelu do Hetlingenu, ktorý leží západne od Hamburgu. 

Škody už v novembri 

Všetky tri diery s hĺbkou jeden centimeter boli násilne navŕtané. Vyšetrovací úrad v Kieli (LKA) medzičasom priblížil, že stavebná firma, ktorá pracuje na vyhotovení potrubia, mala kontaktovať nemeckú políciu ohľadom škody už v novembri minulého roku. Potrubie malo byť spustené a v plnej prevádzke už koncom decembra 2023. Pre incident sa otvorenie predĺžilo. Nemecko a vďaka tomuto projektu zbaví závislosti na ruskom plyne. 

Vyšetrovanie už prebrala Spolková prokuratúra v Karlsruhe. "Podľa § 88 ods. 1 Trestného zákona bolo spustené vyšetrovanie pre prvotné podozrenie z protiústavnej sabotáže," informovala prokurátorka Ines Petersonová. V súčasnosti nie je známe, či plynovod nebol uvedený do prevádzky kvôli sabotáži alebo iným dôvodom. 

Obchody pokračujú 

Berlín však naďalej obchoduje s ruským skvapalneným plynom. Bloomberg ešte v októbri minulého roka uviedol, že sú v platnosti sú naďalej zmluvy nemeckej energetickej spoločnosti Sefe, kde majú podiel aj ruskí magnáti. Zmluva je bezpečne krytá. V prípade jej porušenia by muselo Nemecko zaplatiť Moskve nemalú sumu peňazí. 

SABOTÁŽ na nemecký plynovod:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Imges)

Všetko sa to deje napriek tomu, že západné krajiny uvalili na Rusko ekonomické sankcie. Moskvu chceli oslabiť po tom, ako na Ukrajine spustila "špeciálnu vojenskú operáciu". Berlín tak vyšetruje ďalší pokus o prerušenie plynovodu smerom do Európy. Podobný útok sa odohral v septembri 2022 v Baltskom mori, kde sa po sérii výbuchov pretrhol plynovod Nord Stream. 

Viac o téme: PlynovodSabotážNemeckoHamburgLNGSkvapalnený plyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu