Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

More vyplavilo milióny guľôčok: Dobrovoľníci na severe Španielska ich teraz zbierajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Lalo R. Villar)

MADRID - Dobrovoľníci na severozápade Španielska zbierajú milióny plastových guľôčok, ktoré na tamojšie pláže vyplavuje more. Znečistenie mikroplastmi sa týka predovšetkým autonómnej oblasti Galicie a v menšej miere aj susedných regiónov. Situáciu zrejme spôsobil kontajner s plastovým granulátom, ktorý spadol do Atlantického oceánu z prepravnej lode na začiatku decembra.

Do zberu guľôčok, ktorých môže byť podľa prepočtov ekológov niekoľko miliónov, sa zapojili dobrovoľníci. "Zbierame granulát s nástrojmi, ktoré sme si sami priniesli," uviedla jedna z dobrovoľníčok, lekárnička Adriana Montotová.

archívne video

Ďalší brutálny prípad v Bratislave: V byte našli dve mŕtve telá (Zdroj: Topky/Maarty)

Zber guľôčok na plážach Galicie organizujú predovšetkým organizácie na ochranu životného prostredia. Tie kritizujú regionálnu vládu, ktorú vedie konzervatívna Ľudová strana, za to, že na problém dlho nereagovala. Dnes však regionálna vláda podľa agentúry EFE uviedla, že plánuje zvýšiť varovanie pred ekologickými škodami na vyšší stupeň, vďaka čomu bude môcť čerpať pomoc od centrálnej vlády.

Rokovania regiónu kritizujú aj vládne ľavicové strany, ktoré zvažovali podanie sťažnosti na vedenie Galicie za to, že na situáciu nereaguje. Počínanie vedenia regiónu obhajoval šéf opozičnej Ľudovej strany Alberto Núňez Feijóo, ktorý Galiciu dlhé roky viedol. Podľa neho plastové guľôčky nie sú toxické.

More vyplavilo milióny guľôčok:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Lalo R. Villar)

Nepriaznivý vplyv na životné prostredie

Ekológovia sa však domnievajú, že znečistenie plastovým granulátom môže mať nepriaznivý vplyv na životné prostredie. "Tieto malé guľôčky z plastu sú problém, pretože ich ryby zamieňajú za ikry a pojedajú ich, čím sa dostávajú do potravinového reťazca," uviedol hovorca skupiny Ecologistas en Acción Cristobal López. "Znečistenie oceánov a ekosystémy plastmi je jedným z najväčších problémov, ktorým čelí ľudstvo," povedala ministerka životného prostredia Teresa Riberaová Rodríguezová.

Dánska spoločnosť Maersk, ktorej patrí spomínaný kontajner, tvrdí, že príčiny incidentu vyšetruje. Z lode spadlo počas búrky do oceánu celkovo šesť kontajnerov. Podľa spoločnosti však kontajnery neobsahovali tovar nebezpečný pre zdravie. Podľa výpočtov EFE kontajner obsahoval približne 26 ton granulátu, ktorý sa používa napríklad na výrobu PET fliaš.Popri Galicii sa znečistenie týka aj Astúrie, kde zaznamenali väčšie množstvo vyplaveného granulátu počas dnešného dňa. O niečo menej postihnutá je potom Kantábria.

More vyplavilo milióny guľôčok:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Lalo R. Villar)

Viac o téme: ŠpanielskoGuľôčkyMoreDobrovoľníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu