Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Paľba do Žltého mora sa konala v reakcii na vojenské cvičenia Južnej Kórey

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea v piatok vyhlásila, že cvičnú paľbu do Žltého mora neďaleko pohraničných ostrovov vykonala v reakcii na vojenské cvičenia Južnej Kórey. Zároveň odmietla, že by ňou ohrozila mier na Kórejskom polostrove. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Severná Kórea v rámci cvičenia odpálila okolo 200 delostreleckých granátov do mora neďaleko námorných hraníc s Južnou Kóreou. Oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA v reakcii uviedla, že cvičenie nemalo žiadny vplyv na ostrovy Peng-njong a Jon-pchjong. Miestne juhokórejské úrady nariadili evakuáciu obyvateľov na týchto ostrovoch, neďaleko ktorých predtým dopadli strely severokórejskej armády. Soul označil paľbu KĽDR za provokáciu a námorná pechota niekoľko hodín po nich uskutočnila "ostré delostrelecké cvičenia so samohybnými húfnicami K9" na ostrove Jon-pchjong, uviedla agentúra Jonhap.

Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko vykonali spoločné vojenské cvičenie pri juhokórejskom ostrove Čedžu v decembri. Podľa Južnej Kórey sa konalo v reakcii na nukleárne hrozby zo strany Severnej Kórey. KĽDR niekoľko dní predtým vystrelila do mora medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) Hwasong-18. Krajina toto cvičenie označila za varovanie pre USA a Južnú Kóreu, aby nepodnikali žiadne konfrontačné kroky. Vzťahy medzi Pchjongjangom a Soulom sú už dlhší čas zlé. Prispelo k tomu aj posilnenie vojenskej spolupráce medzi Soulom a Washingtonom, ktoré nasledovalo po rekordnom počte raketových testov KĽDR, píše AFP.

Viac o téme: Severná KóreaJužná KóreaCvičná paľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu