Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Trump sa v utorok zúčastní na odvolacom súde o rozsahu prezidentskej imunity

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Charlie Neibergall)

WASHINGTON - Exprezident USA Donald Trump sa v utorok vo Washingtone zúčastní na odvolacom súdnom pojednávaní o rozsahu jeho prezidentskej imunity. Uviedol to v pondelok v príspevku na sociálnej sieti, informuje správa z agentúry Reuters.

"Samozrejme, ako prezident Spojených štátov a vrchný veliteľ (armády) som mal právo na imunitu," napísal Trump. Prokuratúra obvinila Trumpa, favorita na zisk nominácie Republikánskej strany v tohtoročných prezidentských voľbách, z nezákonnej snahy o zvrátenie víťazstva úradujúceho prezidenta Joea Bidena z Demokratickej strany vo voľbách v roku 2020.

archívne video

Donald Trump skomolil Šefčovičovo meno: Viceprezident Mara Šefkonvoč!

Exprezident tvrdil, že tento prípad by mal byť zamietnutý z dôvodu, že bývalí prezidenti nemôžu čeliť trestnému stíhaniu za správanie súvisiace s ich oficiálnymi povinnosťami. Okresná sudkyňa Tanya Chutkanová v decembri v rozsudku uviedla, že nenašla žiadny právny základ pre záver, že americkí prezidenti nemôžu byť obvinení z trestných činov, keď už nie sú vo funkcii. Trump sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal.

Americký Najvyšší súd v decembri odmietol okamžite rozhodnúť o tvrdení bývalého prezidenta Trumpa, že nemôže byť stíhaný za pokus o nezákonné zvrátenie volebnej porážky v roku 2020. Súd nižšej inštancie mohol na základe toho pokračovať v skúmaní problému.

Viac o téme: PojednávanieDonald TrumpPrezidentská imunita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu