Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kim Čong-un označil Južnú Kóreu za najviac nepriateľský štát

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un dnes uviedol, že nastal čas označiť Južnú Kóreu za štát "najviac nepriateľský" voči jeho krajine. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informovala severokórejská štátna agentúra KCNA. Medzi Kóreami panuje zvýšené napätie kvôli streľbe na námornej hranici.

Kim tiež obvinil Soul z podnecovania konfrontácie a hromadenia zbraní. Zároveň vyzval na posilnenie vojenských kapacít KĽDR pre vlastnú obranu aj jadrového odstrašenia, uviedla KCNA s tým, že Kim sa tak vyjadril pri návšteve muničných tovární na začiatku tohto týždňa.

archívne video

Náčelník Generálneho štábu Zmeko: Vojna na Ukrajine nie je jediná hrozba (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Kim označil zhoršujúce sa vzťahy medzi Kóreami za "novú fázu zmien" a "nevyhnutnú realitu". Podľa neho Severná Kórea v žiadnom prípade nechce jednostranne vyvolať vojnu na Kórejskom polostrove, v prípade nutnosti sa jej ale nebude ani vyhýbať.

Zvýšené napätie medzi oboma krajinami

Vyjadrenia severokórejského vodcu prichádzajú v čase zvýšeného napätia medzi oboma krajinami. Juhokórejská armáda minulý týždeň uviedla, že KĽDR opakovane ostreľovala oblasť severne od ostrova Jeonpchjong pri spornej námornej hranici s Južnou Kóreou. Tá v reakcii na severokórejskú delostreleckú paľbu usporiadala vlastné palebné cvičenie na mori. Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una Kim Jo-čong minulý týždeň pohrozila, že armáda v prípade provokácie proti KĽDR okamžite odpovie.

Viac o téme: StreľbaNapätieHrozbaKim Čong-unJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu