Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Japonsku zadržali poslanca vládnej strany: Je podozrivý z prijatia úplatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Japonská prokuratúra nariadila prvé zatknutia v súvislosti s úplatkárskym škandálom, pre ktorý podali v demisiu štyria ministri. V nedeľu o tom informovali japonské médiá. Informuje agentúra AFP.

Polícia zatkla 57-ročného Jošitaku Ikedu, poslanca z vládnej Liberálnej demokratickej strany (LDP), pre podozrenie z prijatia úplatkov vo výške približne 48 miliónov jenov (vyše 300.000 eur). Zadržali aj jeho 45-ročného tajomníka.

archívne video

Advokát Pčolinských mal zobrať úplatok, NAKA mu prehľadáva kanceláriu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prokuratúra ani predstavitelia LDP to bezprostredne nekomentovali. Celkové vyšetrovanie sa týka obvinení z prijatia úplatkov vo výške 500 miliónov jenov členmi tejto strany. Ikeda patril do najväčšej frakcie LDP, ktorej v minulosti predsedal japonský expremiér Šinzó Abe, ktorého v roku 2022 zastrelili počas predvolebného prejavu. Prokuratúra údajne vyšetruje päť zo šiestich frakcií tejto strany.

Polícia následne vykonala razie

V decembri po obvineniach z prijatia úplatkov odstúpili zo svojich postov minister hospodárstva a priemyslu Jasutoši Nišimura, minister vnútra Džundži Suzuki a minister poľnohospodárstva Ičiro Mijašita. Nasledoval ich aj vedúci úradu vlády Hirokazu Macuno. Všetci patrili do rovnakej frakcie LDP ako Ikeda. Polícia následne vykonala v sídle tejto frakcie LDP razie. V prieskumoch verejnej mienky má Kišida najnižšiu podporu zo všetkých premiérov od návratu LDP k moci v roku 2012. Voliči sú nespokojní najmä s infláciou a tiež Kišidovým prístupom k sérii škandálov.

Viac o téme: PodozrivýPoslanec JaponskoŠkandálúplatkok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu