Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ministra obrany USA hospitalizovali pre komplikácie po lekárskom zákroku

Lloyd Austin
Lloyd Austin (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov, File)

WASHINGTON - Americký minister obrany Lloyd Austin bol začiatkom tohto týždňa hospitalizovaný kvôli komplikáciám po nedávnom lekárskom zákroku.

Ako podľa agentúry AFP v piatok uviedol hovorca Pentagónu Pat Ryder, Austin bol prijatý do Národného vojenského zdravotného strediska Waltera Reeda večer 1. januára. AFP podotkla, že Ryderovo vyhlásenie je vôbec prvou informáciou o Austinovej hospitalizácii. Piatkové oznámenie o tom, že v nemocnici je od pondelka, vyvolalo kritiku zo strany novinárskeho združenia Pentagon Press Association. "Verejnosť má právo vedieť, kedy sú členovia amerického kabinetu hospitalizovaní, pod narkózou alebo kedy sú ich povinnosti v dôsledku akéhokoľvek lekárskeho zákroku delegované" na inú osobu, uvádza sa v liste združenia tvoreného novinármi, ktorí pôsobia v Pentagóne a píšu o aktivitách ministerstva. Podrobnosti o komplikáciách alebo o dĺžke trvania Austinovho pobytu v nemocnici Ryder nezverejnil.

Informoval však, že minister sa dobre zotavuje a očakáva, že "dnes sa vráti k plneniu svojich povinností". Hospitalizácia ministra Austina prichádza v čase rastúceho napätia na Blízkom východe vyvolaného vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. AFP v tejto súvislosti spomenula útoky jemenských ozbrojených formácií podporovaných Iránom na obchodné lode v Červenom mori i dronové a raketové útoky na americké jednotky v Iraku a Sýrii. AFP doplnila, že Spojené štáty vo štvrtok v Bagdade podnikli útok, pri ktorom prišiel o život Iránom podporovaný veliteľ obviňovaný americkou armádou z účasti na útokoch na americké jednotky. Americký útok irackú vládu pobúril, konštatovala AFP. Hovorca Pentagónu informoval, že Austin o útoku v Bagdade vedel, rovnako aj americký prezident Joe Biden.

Viac o téme: Usa Lloyd AustinMinistra obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu