Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Kadyrov ponúkol USA ukrajinských zajatcov výmenou za zrušenie sankcií

Ramzan Kadyrov Zobraziť galériu (3)
Ramzan Kadyrov (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BELGOROD - Ukrajinské sily vo štvrtok ostreľovali ruskú Belgorodskú oblasť i mesto Belgorod. Miestne úrady hlásia najmenej dvoch zranených. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 680

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 680 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

20:45 Nórske stíhačky F-16 pristáli v Dánsku, aby podporili výcvikový program pre ukrajinský personál, oznámilo dnes nórske letectvo.

20:42 Poľský komisár EÚ žiada obmedzenia na ukrajinský cukor a hydinu. Keďže Európska komisia uvažuje o predĺžení režimu voľného obchodu s Kyjevom, komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski požaduje obmedzenia na cukor a hydinu, uviedol portál RMF24.

20:40 Ukrajinské sily 4. januára zasiahli ruské muničné sklady pri obci Pervomajske na Ruskom okupovanom Kryme, informovala dnes ukrajinská armáda.

18:31 Rusko zaútočilo na Charkovskú oblasť raketami zahraničnej výroby. Niektoré z rakiet, ktoré Rusko použilo na útok na mesto Charkov a región koncom decembra a začiatkom januára, boli vyrobené v zahraničí, uviedol dnes guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov, ktorého citovala agentúra ArmyInform.

18:29 Rusko dnes raketovo zasiahlo poľnohospodársky podnik v Inhuleti v Chersonskej oblasti, pričom zahynul 35-ročný muž, informoval gubernátor Oleksandr Prokudin. Dodal, že 60-ročný obyvateľ bol zranený a ošetrený v nemocnici.

17:38 Fínsko plánuje od budúceho roka zakázať dovoz ruského skvapalneného zemného plynu (LNG), uviedol dnes fínsky minister životného prostredia a klímy Kai Mykkanen pre denník Helsingin Sanomat.

17:37 Ukrajina a Lotyšsko plánujú spoločné projekty v oblasti výroby bezpilotných lietadiel, uviedol minister obrany Rustem Umerov, keďže Ukrajina sa snaží zintenzívniť domácu výrobu zbraní.

17:36 Ukrajinská štátna železničná spoločnosť Ukrzaliznytsia prepravila v roku 2023 do európskych krajín rekordných 2,1 milióna cestujúcich, informovala spoločnosť.

16:57 Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní vyšetrujú oznámenie o osobách vo vojenských uniformách, ktoré násilne vtiahli muža do auta v Charkove, uviedol dnes na tlačovom brífingu gubernátor Oleh Syniehubov.

16:53 Obyvateľ Doneckej oblasti, ktorý špehoval ukrajinské vojenské pozície pre Rusko, bol uznaný vinným z kolaborácie a odsúdený na 12 rokov väzenia, informovala dnes Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU).

15:50 Vládca autonómneho Čečenska na ruskom severnom Kaukaze Ramzan Kadyrov ponúkol Spojeným štátom 20 zajatých Ukrajincov výmenou za zrušenie sankcií, ktoré USA uvalili na jeho rodinu. Informovali o tom dnes ruské médiá. Kadyrov podľa nich ponuku urobil prostredníctvom bývalého amerického spravodajského dôstojníka Williama Scotta Rittera, ktorý zavítal do čečenskej metropoly Grozného.

15:49 Ruská Belgorodská oblasť hraničiaca s Ukrajinou ponúkla v piatok niektorým obyvateľom v oblastnom hlavnom meste Belgorod presťahovanie do bezpečia. Návrh prišiel po vlne intenzívnych ukrajinských útokov a ostreľovania, pri ktorých vybilo aj okná na výškových budovách, čo vyvolalo paniku medzi ľuďmi. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

15:38 Kyjev v piatok potvrdil predchádzajúce vyhlásenie Spojených štátov, podľa ktorého Rusko útočilo na Ukrajinu raketami dodanými zo Severnej Kórey. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:27 Švédsko stiahne pomoc pre Mali kvôli jeho podpore Ruska. "Keď spolupracujeme s inými krajinami, chceme, aby tieto krajiny spolupracovali aj so Švédskom, ale vojenská junta v Mali sa namiesto toho obracia na Rusko a podporuje jeho vojnu," povedal Johan Forssel, švédsky minister zahraničných vecí.

14:37 Ruské útoky sa opäť zamerali na elektráreň na fronte a poškodili ju. DTEK, najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť, uviedla, že elektráreň, ktorá bola zasiahnutá 4. januára, bola za posledných 2,5 mesiaca napadnutá viac ako desaťkrát. Pri jednom ruskom útoku bolo zranených päť pracovníkov.

14:02 Úrady v ruskom meste Belgorod na hranici s Ukrajinou v piatok vyzvali obyvateľov, aby si počas ukrajinského ostreľovania zabezpečili okná na domoch lepiacou páskou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

13:40 Ukrajinská vojenská rozviedka si nárokuje cezhraničný nálet na ruské pozície v Belgorodskej oblasti. Agentúra uviedla, že operáciu naplánovala po tom, čo dostala správy, že ruskí velitelia prichádzajú kontrolovať pozície v oblasti. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

13:38 Ukrajinské špeciálne jednotky opäť navštívili oblasť Belgorod Operáciu vykonali špeciálne jednotky Hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany. Zamínovali cestu, ktorú okupanti využívali na vojenskú logistiku a zaútočili aj na ruský vojenský kontrolný bod. Informuje o tom portál NEXTA. 

13:37 Rusko použilo proti Ukrajine rakety dodané zo Severnej Kórey, uviedol dnes na sociálnej sieti poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Potvrdil skoršie vyjadrenie Bieleho domu, napísala agentúra Reuters. O tom, že Rusi ostreľovali Charkovskú oblasť na východe krajiny raketami, ktoré neboli ruskej výroby, hovoril v ukrajinskej televízii aj šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať sa však dnes v médiách vyjadril, že doteraz nemôže potvrdiť informácie o nasadení severokórejských rakiet na ukrajinskom bojisku.

13:35 Devízové rezervy Ukrajiny za minulý rok stúpli o 42 percent na 40,5 miliardy USD vďaka bezprecedentnej finančnej pomoci zo zahraničia. Uviedla to dnes ukrajinská centrálna banka. Kyjev od začiatku ruskej invázie z predvlaňajšieho februára z veľkej časti spolieha na vojenskú a finančnú pomoc od západných spojencov. Politické spory však oneskorili uvoľnenie veľkej časti balíka pomoci pre tento rok.

12:38 Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zostrelila 21 z 29 dronov typu Šáhid iránskej výroby, ktorými na ňu Rusko útočilo počas uplynulej noci. Rusko zároveň hlásilo zostrelenie 36 ukrajinských dronov nad polostrovom Krym. Informovala o tom správa z agentúry AFP.

12:15 Rusko v piatok potvrdilo, že obmedzilo prístup predstaviteľom jadrového dozorného orgánu OSN do častí ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Údajne ho k tomu viedli bezpečnostné dôvody, informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:10 Pri ukrajinskom ostreľovaní ruského pohraničného mesta Belgorod 30. decembra - deň po najmasívnejšom ruskom útoku na ukrajinské mestá v posledných mesiacoch - zahynulo 25 ľudí, vrátane piatich detí, viac ako stovka osôb bola zranených. Obyvatelia mesta sa sťažovali na uzamčené protiletecké kryty: počas ostreľovania nebolo možné sa schovať do pivníc, píše ruská redakcia britskej stanice BBC a pýta sa, prečo sú ľudia pripravení o možnosť ukryť sa v bezpečnom mieste a čo robia úrady.

11:53 Ukrajinské letectvo v piatok uviedlo, že zatiaľ nevie potvrdiť vyhlásenie Spojených štátov, že Rusko pri nedávnych útokoch proti Ukrajine použilo balistické rakety a odpaľovacie zariadenia dodané Severnou Kóreou. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:42 Ruská federácia môže 15. januára začať rozsiahlu ofenzívu pri Charkove. Ruské aj ukrajinské sily budú bojovať o najlepšie pozície pozdĺž frontovej línie, ktorá zahŕňa obce Kupinsk, Svatovo a Kremenna pri hraniciach s Charkovskou oblasťou, uviedla publikácia. Okrem toho okupanti plánujú zintenzívniť letecké útoky v čase pravoslávnych Vianoc, ktoré sa v Rusku slávia 7. januára. Píše o tom portál NEXTA na základe články z The Telegraph.

11:03 Nemecko odovzdalo Ukrajine ďalší balík zbrojnej pomoci, ktorý zahŕňa okrem iného systém protivzdušnej obrany Skynex, dva radary TRML-4D, strely pre protivzdušný systém Iris-T SLM, muníciu pre tanky Leopard 2 a bojové vozidlá pechoty Marder. Oznámila to dnes nemecká vláda, ktorá na svojom webe aktualizovala prehľad poskytnutých zbraní a vybavenia.

10:04 Talianska premiérka Giorgia Meloniová ubezpečila vo štvrtok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o pretrvávajúcej podpore Kyjeva zo strany siedmich najvyspelejších krajín sveta združených v skupine G7. Taliansko sa v G7 ujalo 1. januára ročného predsedníctva, ktorého prioritou je práve agresia Ruska voči Ukrajine, povedala Meloniová v štvrtkovom telefonáte so Zelenským. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

9:54 Rusko v noci na dnes nad Ukrajinu poslalo niekoľko skupín útočných dronov šáhed a útok stále pokračuje, informoval dnes server RBK Ukrajina. Protiletecká obrana napadnutej krajiny podľa neho väčší počet bezpilotných lietadiel zničila. Pri dronovom útoku na dedinu Vysoke v Chersonskej oblasti na juhu krajiny utrpelo zranenia sedem civilistov, uviedol server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na regionálne úrady. Ruské ostreľovanie si počas uplynulého dňa vyžiadalo životy troch civilistov, dvaja zahynuli v Doneckej oblasti na východe krajiny a jeden v Chersonskej oblasti, napísala Ukrajinska pravda s odvolaním sa na prehľad vydávaný šéfmi oblastných správ. Ďalších deväť ľudí bolo zranených.

8:00 Rusko v noci na dnes nad Ukrajinu poslalo niekoľko skupín útočných dronov šáhed a útok stále pokračuje, informuje dnes ráno server RBK Ukrajina. Protiletecká obrana napadnutej krajiny podľa neho väčší počet bezpilotných lietadiel zničila.

Pri ostreľovaní v Belgorodskej oblasti sa zranili dve osoby

"Náš systém protivzdušnej obrany nad Belgorodom a Belgorodskou oblasťou fungoval a bolo zostrelených 10 vzdušných cieľov približujúcich sa k mestu," uviedol gubernátor tejto oblasti Viačeslav Gladkov. Spresnil, že jedného muža zranil šrapnel v oblasti predlaktia a druhému poranil predkolenie. Zábery z Belgorodu zverejnené na sociálnej sieti zachytávajú poškodené automobily.

Úrady v Belgorodskej oblasti vo štvrtok oznámili, že niektoré školy zostanú zatvorené až do 19. januára. Dôvodom je ukrajinské ostreľovanie počas víkendu. Mesto Belgorod sa nachádza približne 30 kilometrov od štátnej hranice s Ukrajinou a od začiatku ruského vojenského útoku na Ukrajinu vo februári 2022 je opakovane cieľom ukrajinského ostreľovania.

Ruské úrady uviedli, že v sobotu počas ostreľovania zahynulo v Belgorode 25 ľudí. Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na sobotňajší ukrajinský útok prisľúbil zvýšenie intenzity ruských útokov vedených proti Ukrajine.

Rusom sa podarilo hacknúť operátora už máji minulého roku

Ruskí hackeri boli v systéme najväčšieho ukrajinského mobilného operátora Kyivstar prinajmenšom od vlaňajšieho mája. Ich následný kybernetický útok, respektíve decembrové viacdňové vyradenie siete tohto operátora, mal Západu poslúžiť ako "veľké varovanie". Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal šéf oddelenia Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) pre kybernetickú bezpečnosť Iľľa Viťuk.

Hackerský útok vyradil 12. decembra a v nasledujúcich dňoch sieť spoločnosti Kyivstar, ktorá má približne 24 miliónov užívateľov. Podľa Viťuka bolo cieľom zasadiť Ukrajine psychologický úder a tiež zhromaždiť tajné informácie. Škody, ktoré hackeri napáchali, zároveň označil za "katastrofálne".

"Tento útok je veľkým varovaním nielen pre Ukrajinu, ale pre celý západný svet, aby pochopil, že nikto nie je naozaj nedotknuteľný," povedal Viťuk. Kyivstar je podľa jeho slov bohatá súkromná spoločnosť, ktorá značne investuje do svojej kybernetickej bezpečnosti. Kyberútok v nej však zlikvidoval "takmer všetko" vrátane tisícov virtuálnych serverov a počítačov. Viťuk ho preto označil za pravdepodobne prvý príklad takéhoto útoku, ktorý "úplne zničil jadro telekomunikačného operátora".

Ukrajinská bezpečnostná služba odhalila, že pokus o preniknutie do systému bol už skôr

SBU podľa jeho slov odhalila, že ruskí hackeri sa do systému tohto operátora pokúšali preniknúť zrejme už v marci alebo skôr, s istotou sa však dá povedať, že sa im to podarilo najneskôr v máji 2023. Plný prístup získali pravdepodobne niekedy v novembri. SBU odhaduje, že hackeri boli schopní ukradnúť osobné údaje, zachytiť SMS správy a možno aj odcudziť telegramové účty.

Spoločnosť Kyivstar informovala, že s SBU úzko spolupracuje pri vyšetrovaní útoku a podnikne všetky kroky na elimináciu budúcich hrozieb. Hovorca firmy však dodal, že zatiaľ sa nezistili nijaké úniky týkajúce sa osobných údajov užívateľov.

Viťuk uviedol, že SBU pomohla Kyivstaru obnoviť v priebehu niekoľkých dní jej systémy a odraziť ďalšie kybernetické útoky, ktorých cieľom bolo spôsobiť operátorovi ďalšie škody. Po hackerskom útoku zostali mnohí Ukrajinci bez mobilného pripojenia. Vo viacerých oblastiach celkom dobre nefungoval ani výstražný systém pred leteckými útokmi.

Útok nemal veľký vplyv na armádu

Viťuk však dodal, že útok nemal veľký vplyv na ukrajinskú armádu, ktorá sa nespolieha na telekomunikačných operátorov, ale využíva "iné algoritmy a protokoly", napríklad aj v prípade detekcie nepriateľských dronov či rakiet.

K útoku sa prihlásila hackerská skupina Solncepjok, o ktorej sa SBU domnieva, že je priamo napojená na kybernetickú jednotku ruskej vojenskej rozviedky nazývanú Sandworm, ktorá je spájaná s kybernetickými útokmi na Ukrajine a inde.

Vyšetrovatelia SBU podľa Viťuka stále pracujú na tom, aby zistili, ako hackeri do Kyivstar prenikli alebo aký typ malvéru použili. Nevylučujú ani to, že im pomáhal niekto vo vnútri firmy. Viťuk dodal, že SBU vlani zmarila viac ako 4500 rozsiahlych kybernetických útokov na vládne inštitúcie či kritickú infraštruktúru. Spoločnosť Kyivstar 20. decembra oznámila, že v celej krajine plne obnovila všetky svoje služby.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu