Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Expolicajta odsúdili na 14 mesiacov za jeho podiel na smrti Afroameričana

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DENVER - Súd v piatok poslal bývalého policajta Randyho Roedemu na 14 mesiacov do väzenia za jeho podiel na smrti 23-ročného Afroameričana Elijaha McClaina z roku 2019. Jeho smrť neskôr prispela k protestom, ktoré v USA vypukli po smrti Georgea Floyda v roku 2020. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP.

Roedema bol služobne najstarším predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní, obvineným z McClainovej smrti a ako jediný bol uznaný za vinného. Porota ho vlani v októbri uznala za vinného zo zabitia z nedbanlivosti a napadnutia tretieho stupňa. Ďalších dvoch policajtov obvinených v prípade medzičasom zbavili obvinení. McClain zomrel niekoľko dní po policajnom zásahu, počas ktorého bol držaný okolo krku a pritlačený k zemi.

Následne ho dvaja zdravotníci predávkovali ketamínom, ktorý sa používa ako anestetikum na tlmenie bolesti. Obaja boli v samostatnom procese uznaní za vinných zo zabitia z nedbanlivosti. Prípad je prvým zo série niekoľkých nedávnych trestných stíhaní proti zdravotníkom poskytujúcim prvú pomoc, ktoré sa v USA dostali pred súd. Policajti voči McClainovi zasahovali po tom, čo na tiesňovú linku dostali hlásenie o "podozrivom" černochovi v lyžiarskej kukle, ktorý "sa správa zvláštne". Ako sa neskôr ukázalo, McClain pri sebe nemal žiadnu zbraň.

Viac o téme: USAAfroameričanExpolicajt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu