Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Rozsiahly útok na Ukrajinu! Rusko zaútočilo dronmi a raketami: Poľsko vyslalo do vzduchu stíhačky

Požiar a dym stúpajú po ruskom útoku v Kyjeve. Zobraziť galériu (9)
Požiar a dym stúpajú po ruskom útoku v Kyjeve. (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ťažisko vojny na Ukrajine bude v nadchádzajúcom roku Krymský polostrov a s ním súvisiaca bitka o Čierne more, uviedol v dnes publikovanom rozhovore s magazínom The Economist ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pre Ukrajinu je podľa neho zásadné znížiť počet ruských útokov z tohto smeru. Odmietol, že by Rusko momentálne víťazilo.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 677

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 677 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:50 Britský premiér Rishi Sunak v utorkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil, že Británia bude "naďalej neochvejne stáť pri Ukrajine v jej boji proti agresii a okupácii". TASR správu prevzala z agentúry AFP, odvolávajúcej sa na vyhlásenie úradu britského premiéra.

20:00 DTEK tvrdí, že po ruskom masovom útoku bola v Kyjeve úplne obnovená energia.

16:47 Situácia v blízkosti autotrhu v Belgorode, ktorý sa dostal pod paľbu.

15:55 Moskva zámerne cieli na obytné oblasti, vyhlásil v utorok ukrajinský minister obrany. Počas ďalšej vlny ruských vzdušných útokov zahynulo najmenej päť ľudí. TASR informuje na základe správ agentúry AFP. "Teroristický štát zámerne cieli na kriticky dôležitú infraštruktúru a obytné oblasti," uviedol minister obrany Rustem Umerov prostredníctvom sociálnych sietí. Príval rakiet, ktorý zasypal Ukrajinu označil za "veľmi nebezpečný útok, pri ktorom zahynuli a utrpeli zranenia nevinní ľudia".

15:27 Charkovská hliadková polícia zverejnila zábery z videorekordéra policajtov, ktorí ako prví dorazili na miesto dopadu.

14:32 Ruská armáda v utorok uviedla, že nad ruskou Belgorodskou oblasťou na hranici s Ukrajinou zostrelila deväť rakiet. Pri delostreleckých a dronových útokoch na pohraničné obce v tejto oblasti utrpela zranenia jedna žena, informoval oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Systémy protivzdušnej obrany zničili nad Belgorodskou oblasťou štyri rakety," uviedla armáda s tým, že útok sa udial približne o 12.00 h miestneho času (10.00 h SEČ). Krátko nato dodala, že počas ďalšieho útoku zostrelila päť ďalších rakiet, pričom podľa Moskvy išlo o balistické rakety Viľcha.

13:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v utorok "teror" zo strany Ruska, ktorého nová vlna raketových útokov si v Kyjeve, Charkove a Kyjevskej oblasti vyžiadala už najmenej štyri obete na životoch. Zároveň sa poďakoval spojencom Ukrajiny, ktorých pomoc v podobe systémov protivzdušnej obrany podľa neho dennodenne zachraňuje stovky životov, informuje agentúra AFP.

13:10 Ruská armáda v utorok po rozsiahlych náletoch na Ukrajinu vyhlásila, že zničila všetky vojensko-priemyselné zariadenia, na ktoré cielila. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Ruská armáda vykonala niekoľko útokov s vysoko presnými zbraňami dlhšieho doletu a bezpilotnými lietadlami... Ciele útokov boli zasiahnuté, všetky objekty boli zničené," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

12:41 Energetici obnovili dodávky elektrickej energie pre niektorých obyvateľov Sviatošynského, Ševčenkovského, Obolonského a Podolského okresu Kyjeva po ruskom raketovom útoku z dnešného dňa, informovala ukrajinská energetická spoločnosť DTEK.

12:08 Dvaja ľudia zahynuli a 49 bolo zranených vo viacposchodovej obytnej budove, ktorá začala horieť v dôsledku ruského raketového útoku, informoval starosta Vitalij Kličko.

11:44 Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba vyzval zahraničných partnerov, aby v reakcii na intenzívnejšie ruské vzdušné útoky urýchlili dodávky systémov protivzdušnej obrany Ukrajine. Informovalo o tom dnes ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení na svojich stránkach.

11:35 Rusko pri dnešnom rozsiahlom vzdušnom útoku na Ukrajinu omylom zasiahlo vlastnú dedinu. Incident podľa agentúry TASS priznalo ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého nebol nikto zranený.

"Pri lete lietadla vzdušno-kozmických síl nad osadou Petropavlovka vo Voronežskej oblasti došlo k neštandardnému pádu leteckej munície. Žiadne zranenia," uvádza sa v stanovisku ministerstva. Poškodených však podľa neho bolo šesť budov.

10:53 Pri ruských raketových úderoch na hlavné mesto bolo poškodené nadzemné vedenie, po čom niekoľko rozvodní stratilo napätie, informovalo dnes ministerstvo energetiky.

10:52 Pri útokoch ruských dronov a rakiet proti Kyjevu, Kyjevskej oblasti a Charkovu dnes zahynuli podľa prezidenta Volodymyra Zelenského najmenej štyria ľudia a 92 bolo zranených.

10:51 Rusko uskutočnilo dnes ráno masový útok na Ukrajinu, ktorý spôsobil rozsiahle škody na obytných budovách, skladoch a infraštruktúre.

10:07 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 35 dronov "kamikadze" Shahed, ktoré v noci vypustilo Rusko, informovali dnes vzdušné sily.

9:39 Poľsko vyslalo do vzduchu stíhačky v súvislosti s ďalším rozsiahlym vzdušným útokom, ktorý v noci na dnes podniklo Rusko na Ukrajinu. Oznámila to poľská armáda na sociálnych sieťach. V piatok narušila poľský vzdušný priestor ruská raketa.

"Za účelom zabezpečenia bezpečnosti poľského vzdušného priestoru boli aktivované dve dvojice stíhačiek F-16 a spojenecké tankovacie lietadlo," uviedla poľská armáda s tým, že najprv vzlietli dva americké a potom dva poľské lietadlá.

9:35 Rusko začalo dnes v skorých ranných hodinách rozsiahly raketový útok na Ukrajinu, ktorého cieľom bol Kyjev a Charkov, informovali miestni predstavitelia. V týchto dvoch mestách zahynul najmenej jeden človek a najmenej 60 osôb bolo zranených.

MIMORIADNY ONLINE Rozsiahly útok
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

MIMORIADNY ONLINE Rozsiahly útok
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

8:38 Pri ruskom raketovom útoku na Charkov v skorých ranných hodinách zahynula jedna žena a 41 ľudí bolo zranených, informoval guvernér Oleh Syniehubov.

8:37 Pri ruskom raketovom útoku na Kyjev v skorých ranných hodinách utrpelo zranenia najmenej 16 ľudí, informoval starosta mesta Vitalij Kličko. Približne 15 z nich bolo hospitalizovaných.

MIMORIADNY ONLINE Rozsiahly útok
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

8:08 V Kyjeve bolo dnes ráno počuť početné výbuchy, informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko uprostred najnovšieho masového útoku Ruska na Ukrajinu. Ukrajinské vzdušné sily vydali varovanie pred vzdušnou hrozbou pre všetky ukrajinské oblasti.

7:24 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k dnešnému dňu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:02 V Kyjeve bolo dnes ráno počuť početné výbuchy. Kyjevský starosta Vitalij Kličko uviedol, že v miestnom parku v mestskej časti Holosivskij spadli trosky rakety. V hlavnom meste bola aktívna protivzdušná obrana. Vo všetkých ukrajinských oblastiach a v meste Kyjev bol aktivovaný poplach pred vzdušným útokom.

6:26 Ruské sily včera zaútočili na štyri obce pozdĺž hraníc Sumskej oblasti a v priebehu dňa 12-krát vystrelili, informovala vojenská správa Sumskej oblasti.

5:53 Letecký poplach pre niektoré oblasti vyhlásila v utorok skoro ráno ukrajinská armáda s tým, že existuje hrozba ruských raketových útokov na Ukrajinu. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Raketová hrozba na územiach, kde platí letecký poplach! Hrozba odpálenia riadených striel z lietadiel Tu-95MS. Vo vzduchu je celkovo 16 strategických bombardérov Tu-95MS," varovalo na platforme Telegram ukrajinské letectvo.

Ťažiskom vojny bude v nadchádzajúcom roku Krym, povedal Zelenskyj

Izolovať ukrajinský polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, je pre Ukrajinu "nesmierne dôležité", uviedol Zelenskyj. "Je to pre nás spôsob ako obmedziť počet útokov z tohto regiónu," dodal. Úspešná ukrajinská operácia na Kryme by podľa neho poslúžila ako "príklad svetu" a mala by dopady v samotnom Rusku.

Ukrajina v Čiernom mori v uplynulom roku zaznamenala nečakané úspechy, keď potopila "veľký počet" lodí ruskej Čiernomorskej flotily, povedal ďalej Zelenskyj. Rýchlosť prípadného úspechu ohľadom Krymu ale bude závisieť od vojenskej pomoci, ktorej sa Ukrajine dostane od západných partnerov. V tejto súvislosti znovu požiadal o nemecké strely Taurus, ktoré by umožnili zničiť Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s polostrovom a tým Krym v podstate izolovať.

Ukrajina sa stala terčom najväčšieho vzdušného útoku od začiatku vojny
Zobraziť galériu (9)
Ukrajina sa stala terčom najväčšieho vzdušného útoku od začiatku vojny  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky))

Menej otvorený bol Zelenskyj ohľadom možnosti oslobodiť Ruskom zabrané územia na juhu a východe krajiny. Strategickým cieľom síce zostáva obnova Ukrajiny v pôvodných hraniciach, odmietol ale povedať, koľko území by v tomto roku ukrajinská armáda mohla "deokupovať". Bezprostrednou úlohou bude "brániť východ, zachrániť veľmi dôležité mestá Ukrajiny, východné i južné, Charkov, Dneper, Záporoží, Cherson, Mykolajiv", a tiež chrániť kritickú infraštruktúru krajiny.

Zelenskyj v reakcii na neúspešnú ukrajinskú ofenzívu z minulého roka, súčasné preberanie iniciatívy na bojisku Ruskom aj kolísavú podporu západných spojencov odmietol, že by Ukrajina vojnu prehrávala.

Ukrajina sa stala terčom najväčšieho vzdušného útoku od začiatku vojny
Zobraziť galériu (9)
Ukrajina sa stala terčom najväčšieho vzdušného útoku od začiatku vojny  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky))

"Možno sme neuspeli (v roku 2023) tak, ako si svet želal. Možno nie je všetko také rýchle, ako si niekto predstavoval," povedal s tým, že myšlienka, že ruský prezident Vladimir Putin vyhráva, nie je viac ako "pocit". Skutočnosť je podľa neho taká, že ruské sily trpia obrovské straty v miestach, ako je Avdijivka. Putinovej armáde sa v roku 2023 nepodarilo dobyť jediné veľké mesto, zatiaľ čo Ukrajine sa podarilo prelomiť ruskú blokádu Čierneho mora a teraz prepravuje milióny ton obilia po novej námornej trase, dodal Zelenskyj.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu