Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Rusko rozpútalo nové letecké útoky na Ukrajinu: Viacerými oblasťami sa ozývajú výbuchy! Hlásia mŕtvych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ukrainian Emergency Service via AP)

KYJEV - Ukrajina dnes ráno čelí ďalšiemu rozsiahlemu raketovému útoku zo strany Ruska. Letecký poplach platí na celom území krajiny, výbuchy sú hlásené z miest Charkov, Dnipro či Kryvyj Rih, informujú agentúry Reuters a Ukrinform a server Kyiv Post.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 683

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 683 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:50 4 zabití a 45 zranených pri ruských raketových útokoch z 8. januára.

20:56 Scholz kritizuje EÚ za nedostatočnú vojenskú pomoc Ukrajine.

19:17 Vojenská rozviedka tvrdí, že zachytila tajné údaje ruského výrobcu dronov.

18:56 Parlamentný výbor vidí v novom mobilizačnom zákone riziko korupcie.

17:41 Na železnici pri meste Nižnij Tagil v ruskom regióne Ural došlo k "výbuchu", informovali v pondelok ruské médiá s odvolaním sa na úrad ruskej prokuratúry pre dopravu.Ruská tlačová agentúra TASS a spravodajský portál RBK uviedli, že pri incidente sa nikto nezranil a nevznikli ani nijaké škody. RBK dodáva, že doprava v oblasti je obmedzená a niektoré vlaky môžu preto meškať.

16:18 Rusko drží na severnej hranici Ukrajiny 19-tisíc vojakov.

15:58 Počas misie zahynul ukrajinský pilot Mig-29.

14:37 Počet obetí ruského masového útoku z 2. januára v Kyjeve v Charkove stúpa.

13:32 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská v pondelok uviedla, že Rusko útokmi po celej Ukrajine "robí z ľudí bezdomovcov" a táto realita vojny sa podľa nej "dá zmeniť len zbraňami". Informuje o tom portál britského denníka The Guardian.

13:04 Rusko v pondelok počas nočného útoku na Ukrajinu použilo 59 striel s plochou dráhou letu, rakiet a dronov, uviedol v príspevku na sociálnej sieti Telegram najvyšší veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

12:47 Pápež František vyzval v pondelok na ukončenie útokov na civilistov v konfliktoch vo svete, vrátane Ukrajiny a palestínskeho Pásma Gazy. Zdôraznil, že takéto útoky sú vojnovými zločinmi. Informujú o tom správy z tlačových agentúr ANSA a AP.

12:43 Dnešné ranné vzdušné údery na Ukrajinu smerovali na armádne objekty, vyhlásilo o svojom pravidelnom prehľade ruské ministerstvo obrany. O zásahoch ukrajinských civilných objektov sa ruské ministerstvo nezmieňuje. Ukrajina ale po dnešných náletoch informovala o mŕtvych a zranených civilistoch, zasiahnutých obytných domoch alebo objektoch verejnej infraštruktúry.

12:08 Budúca európska bezpečnostná architektúra nie je možná bez zapojenia Ruska. Vyhlásil to na Facebooku maďarský minister pre záležitosti Európskej únie János Bóka v súvislosti s rozhovorom, ktorý poskytol minulý piatok fínskemu denníku Ilta-Sanomat.

10:53 Ruské strategické raketové sily plánujú v roku 2024 uskutočniť 7 odpálení medzikontinentálnych balistických rakiet, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. "Za posledných 5 rokov strategické raketové sily vykonali už viac ako 20 štartov medzikontinentálnych balistických rakiet v rámci testov pokročilých raketových systémov a výcviku," uviedlo ministerstvo. Informoval o tom portál NEXTA. 

10:22 Najmenej traja ľudia zahynuli a desiatky ďalších utrpeli zranenia v pondelok ráno pri novej vlne ruských raketových útokov na území celej Ukrajiny, informovali oblastní predstavitelia. Informuje agentúra AFP.

9:36 Pri rannom útoku Ruska na Dnepropetrovskú oblasť zahynul jeden človek, 25 bolo zranených, vrátane 5 detí. Poškodené bolo údajne nákupné centrum, viac ako 20 domov, tri administratívne budovy, dve čerpacie stanice, päťposchodová budova a auto. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

8:41 Ruské úrady evakuovali približne 300 obyvateľov mesta Belgorod v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Informuje agentúra AFP. Regionálny gubernátor Viačeslav Gladkov v aplikácii Telegram v pondelok uviedol, že približne 300 obyvateľov presunuli so dočasných ubytovacích zariadeniach v rôznych častiach Belgorodskej oblasti. Úrady podľa jeho slov za posledných 24 hodín zaznamenali viac než 1 300 požiadaviek na umiestnenie detí z Belgoroda do táborov mimo mesta.

8:13 V Záporoží bolo okolo 7:00 miestneho času počuť päť výbuchov, pričom rakety zasiahli otvorené priestranstvá a blízko obytných budov, informoval regionálny guvernér. Dvaja ľudia sú zranení. Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

6:56 "Okupanti útočia na Charkov a Charkovskú oblasť...Zostaňte v krytoch!" napísal dnes ráno na telegrame šéf charkovskej vojenskej správy Oleh Syněhubov, podľa ktorého sa v Charkovej explózii začali ozývať po 7:00 (6:00 SEČ).

"Kyjev - kryt!," napísalo na telegram zase ukrajinské letectvo, ktoré tiež informovalo o tom, že Rusko znovu útočí raketami, vrátane striel Kinžal. Správy o prípadných škodách či zranených zatiaľ nie sú k dispozícii.

6:38 V Dnepri bolo počuť niekoľko výbuchov. Novinári z  portálu The Kyiv Independent zaznamenali 8. januára niekoľko výbuchov v Dnepri.

Rusko rozpútalo nové letecké útoky na Ukrajinu

Ukrajinské letectvo 8. januára skoro varovalo, že ruské bombardovacie lietadlá Su-35 operujú severne od hraníc s Ruskom, a vyzvalo obyvateľov, aby brali raketové hrozby vážne. Približne o 6:00 úradníci uviedli, že nad oblasťou Sumy bola detekovaná ruská raketa smerujúca k oblasti Poltava. Boli zistené rakety smerujúce na Kyjev z južného smeru. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu