Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desivé varovanie experta: EÚ nie je vôbec pripravená na návrat Trumpa k moci, potrebuje nukleárny dáždnik

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Charlie Neibergall)

MNÍCHOV - Ak sa Donald Trump vráti do Bieleho domu, Carlo Masala vidí čierne správy pre Európu. Vojenský expert usudzuje, že čas na vážne prípravy už zrejme uplynul. Vyzýva na konkrétne opatrenia na zaistenie bezpečnosti kontinentu.

Vojenský expert Carlo Masala sa domnieva, že Európa je do značnej miery nepripravená na návrat Donalda Trumpa ako amerického prezidenta. Vidí, že "ani federálna vláda, ani zvyšok Európy sa na to vážne nepripravujú. Pravdepodobne sme už premeškali správny čas," povedal politológ z Univerzity Bundeswehru v Mníchove novinárom.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 677 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Európa musí byť schopná zaručiť bezpečnosť samotného kontinentu za úplne iných okolností. "Trump by pravdepodobne európskym štátom NATO povedal: Teraz musíte minúť oveľa viac peňazí, inak vám stiahneme ochranu," predpovedal. "A to už nehovoríme o dvoch percentách príslušného ekonomického výkonu, ale podstatne viac."

Masala tiež zopakoval: "Trump by pravdepodobne dal len bilaterálne bezpečnostné záruky, ale už nie viac cez alianciu (NATO). Pod americkou ochranou by potom boli len tie štáty, ktoré splnia jeho požiadavky - napríklad čo sa týka výdavkov na obranu." Tie európske štáty, ktoré by sa nezúčastnili, by potom zostali bez amerických bezpečnostných záruk. "Bolo by to v podstate vydieranie."

Potrebujeme európsky nukleárny dáždnik

„Ak už Američania nezaručia ochranu, potrebujeme európsky nukleárny dáždnik,“ znie Masalaova požiadavka. Odporučil preskúmať, „do akej miery má Francúzsko záujem na tom, aby jeho národné jadrové sily boli zaplatené aj inými peniazmi“. Francúzska jadrová stratégia bola doteraz čisto národná. "Možno sa to podarí zmeniť tak, aby Francúzsko bolo za určitých okolností pripravené brániť susedné európske štáty svojimi jadrovými zbraňami."

Masala obhajoval vstup Veľkej Británie, druhej európskej jadrovej veľmoci, na palubu. "Už nepatrí do Európskej únie," povedal. "Ale pre krajiny ako Poľsko alebo Rumunsko je myšlienka závislosti výlučne od francúzskeho jadrového dáždnika pravdepodobne neprijateľná." V každom prípade nebude existovať žiadny nukleárny kufrík, ktorý by bol uložený v Bruseli alebo „cestoval tam a späť medzi európskymi hlavnými mestami“, povedal Masala. Takéto požiadavky sú nezmysel.

Masala povedal, že jeho najväčšou obavou pre nový rok je, "že nebudeme schopní zaručiť dlhodobú podporu Ukrajine. V tomto prípade zvíťazí agresor Rusko," uviedol expert. Ruské víťazstvo by trvalo destabilizovalo bezpečnosť Európy – z hľadiska zahraničnej aj domácej politiky.

Viac o téme: ObranaOchrana Donald TrumpEurópska úniaNukleárny dáždnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu