Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poliaci zúria: Ruská raketa preletela cez ich vzdušný priestor, USA už prisľúbilo technickú podporu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

VARŠAVA - Poľsko sa rozhodlo predvolať si po piatkovom prieniku ruskej rakety na svoje územie ruského charge d'affaires.

"Námestník (poľského) ministra zahraničných vecí Wladyslaw Teofil Bartoszewski dnes večer... odovzdal charge d'affaires Ruskej federácie Andrejovi Ordašovi nótu, v ktorej (v mene ministerstva) požaduje vysvetlenie incidentu týkajúceho sa narušenia vzdušného priestoru Poľska raketou s plochou dráhou letu a vyzýva Rusko, aby okamžite prestalo s takýmto druhom aktivít," oznámilo v piatok večer poľské ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke.

Samotný Bartoszewski neskôr novinárom povedal, že Ordašovi odkázal, aby Rusko "prestalo (takto) testovať hranice" Poľska. Zároveň ho varoval, že ďalší takýto pokus sa stretne s ostrejšou reakciou Varšavy, ktorá je podľa jeho slov schopná v takom prípade "rýchlo a efektívne zareagovať". Na novinársku otázku, aká by bola reakcia Poľska na prípadný ďalší takýto incident, Bartoszewski odpovedal, že ak by raketa zaletela ešte o niečo ďalej v rámci územia Poľska, "bola by zostrelená".

Predstavitelia poľských ozbrojených síl v piatok popoludní informovali, že ruská raketa prenikla v piatok ráno na krátky čas do vzdušného priestoru Poľska. Podľa operačného veliteľa poľských ozbrojených síl Macieja Klisza vošla raketa do poľského vzdušného priestoru okolo 7.00 h a zdržala sa v ňom necelé tri minúty, pričom následne sa vrátila na Ukrajinu.

USA sľúbili Poľsku technickú podporu, NATO situáciu okolo rakety sleduje

Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Poľsku "technickú podporu". V súvislosti s najnovším narušením poľského vzdušného priestoru pravdepodobne ruskou raketou to v piatok vyhlásil poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Vyjadril sa tak v telefonáte, ktorý po incidente absolvoval so šéfom poľského Národného bezpečnostného úradu (BBN) Jacekom Siewierom.

Poliaci zúria: Ruská raketa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Manuel Balce Ceneta)

Podľa vyhlásenia Bieleho domu tlmočil Sullivan v telefonáte Siewierovi v súvislosti s incidentom "solidaritu Spojených štátov s Poľskom", ktorému prisľúbil v prípade potreby "technickú podporu". Varšavu zároveň uistil, že prezident USA Joe Biden "túto záležitosť pozorne sleduje". Siewiera ocenil podľa vyhlásenia Bieleho domu podporu USA a dodal, že vlády oboch zostanú v úzkom kontakte.

"Ďakujem Jakeovi Sullivanovi za rozhovor a okamžitú podporu, na ktorú sa Poľsko v takýchto situáciách môže zo strany USA vždy spoľahnúť... (Poľský) prezident Andrzej Duda si vysoko cení transatlantické vzťahy a vynikajúcu spoluprácu našich krajín v oblasti medzinárodnej bezpečnosti," napísal na margo telefonátu Siewiera v príspevku na sociálnych sieťach.

NATO taktiež pozorne sleduje situáciu okolo rakety, ktorá vnikla do poľského vzdušného priestoru, uviedol v piatok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po telefonickom rozhovore s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Šéf NATO po telefonáte na platforme X prejavil solidaritu Aliancie s Poľskom. Dodal, že NATO situáciu pozorne sleduje a s Poľskom zostane v kontakte, kým sa objasní, čo sa vlastne stalo.

Predstavitelia poľských ozbrojených síl v piatok popoludní informovali, že "všetko nasvedčuje tomu, že ruská raketa" prenikla v piatok ráno na krátky čas do vzdušného priestoru Poľska. Podľa operačného veliteľa poľských ozbrojených síl Macieja Klisza vošla raketa do poľského vzdušného priestoru okolo 7.00 h a zdržala sa v ňom necelé tri minúty, pričom následne sa vrátila na Ukrajinu. Poľské ministerstvo zahraničných vecí následne v piatok večer oznámilo, že si predvolalo ruského chargé d'affaires a žiadalo o vysvetlenie tohto incidentu.

Spočiatku panovali pochybnosti

Agentúra AFP pripomína, že poľskú obec Przewodów neďaleko ukrajinských hraníc zasiahla vlani v novembri ukrajinská raketa, pričom tam zabila dvoch civilistov. Raketa vtedy zasiahla poľnohospodársky objekt a spôsobila výbuch v sklade obilia. K jej pádu došlo počas intenzívneho ruského bombardovania Ukrajiny. Spočiatku panovali pochybnosti o jej pôvode a objavovali sa domnienky, že bola ruská, čo vyvolávalo obavy, že by rusko-ukrajinský konflikt mohol eskalovať aj za hranice Ukrajiny. Akýkoľvek útok na člena NATO by totiž na základe článku 5 o spoločnej obrane spojencov mohol zatiahnuť Západ do potenciálne jadrového konfliktu s Ruskom.

Viac o téme: RaketaRuskoUSAPoľskoPrienik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu