Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Proti krokom vlády protestovali vo Varšave desaťtisíce priaznivcov PiS

Demonštrácia s názvom Pochod slobodných Poliakov proti reštrukturalizácii verejnoprávnych médií v Poľsku
Demonštrácia s názvom Pochod slobodných Poliakov proti reštrukturalizácii verejnoprávnych médií v Poľsku (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Desiatky tisíc ľudí v poľskom hlavnom meste Varšava vo štvrtok protestovali proti vládnym zmenám v štátnych médiách a uväzneniu dvoch bývalých ministrov odsúdených za zneužitie právomocí verejného činiteľa, informovala agentúra Reuters.

Na akcii nazvanej Protest slobodných Poliakov, ktorú zvolala najväčšia opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), sa zúčastnili líder PiS Jaroslaw Kaczyňski, bývalý premiér Mateusz Morawiecki a šéf poslaneckého klubu PiS Mariusz Blaszczak. Agentúra PAP s odvolaním sa na údaje varšavskej radnice informovala o účasti približne 35.000 ľudí, zatiaľ čo hovorca strany PiS stanovil počet demonštrantov na takmer 200.000.

archívne video

Opozičný protest v Banskej Bystrici navštívili viaceré slovenské osobnosti (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Musíme vyhrať tento veľký boj za suverénne a nezávislé Poľsko," vyhlásil pred zhromaždením vo Varšave líder PiS Kaczyňski s tým, že nová vláda ničí slobodné médiá, pretože chce mať v tomto smere monopolné postavenie. Demonštranti si podľa Reuters vypočuli prejavy poslancov a následne pochodovali smerom k sídlu štátnej televízie.

Demonštrácia sa začala vo štvrtok

Demonštrácia sa začala vo štvrtok popoludní pred poľským parlamentom, v ktorom strana PiS vo voľbách 15. októbra stratila väčšinu. Na základe výsledkov volieb došlo v polovici decembra 2023 aj k výmene vlády, keď kabinet vedený PiS nahradila nová vláda Donalda Tuska. Kaczyňski už minulý týždeň vyzýval Poliakov, aby sa pripojili k protestu "na obranu slobody prejavu, slobody médií a... demokracie". Konštatoval, že v Poľsku "máme dnes skutočný problém s demokraciou". Tvrdil tiež, že cieľom novej vlády je "naplniť očakávania EÚ" a transformovať Poľsko na "oblasť obývanú Poliakmi a ovládanú zvonku".

Demonštrácia sa konala krátko po tom, ako nová vláda v decembri urobila zmeny vo vedení verejnoprávnych médií s cieľom odpolitizovať ich; podľa nej boli totiž pod vplyvom donedávna vládnucej strany PiS a kritikmi bývalej konzervatívnej vlády bývali označované za jej propagandistické krídlo. Nová vláda, jej minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz, svoje konanie vysvetľovali snahou obnoviť nestrannosť štátnych médií v Poľsku.

PiS však naďalej tvrdí, že tieto kroky boli vykonané v rozpore so zákonom a mali za následok obmedzenie slobody a plurality médií. Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok oznámil, že chce znova udeliť milosť právoplatne odsúdeným exposlancom bývalej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Mariuszovi Kamiňskému a Maciejovi Wasikovi.

Oboch zadržala polícia v utorok večer v priestoroch prezidentského paláca na základe rozhodnutia súdu krátko po tom, ako ich prijal Duda, ktorý ich pozval na akt menovania svojich nových poradcov. Bývalá vláda PiS zaviedla reformy, ktoré podľa kritikov podkopávajú nezávislosť súdov a spôsobili rozvrat v justičnom systéme. Tuskov nový kabinet sa ich podľa Reuters snaží zvrátiť s cieľom získať miliardy eur, ktoré zmrazila Európska únia v reakcii na politiky bývalej vlády.

Viac o téme: VládaProtestZneužitieVaršava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu