Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNY ONLINE Rusko útočí na centrum mesta Charkov! Zasiahli bytový dom, hlásia najmenej osem zranených

Rusko zaútočilo na centrum mesta Charkov Zobraziť galériu (2)
Rusko zaútočilo na centrum mesta Charkov (Zdroj: Twitter/NEXTA)

KYJEV/MOSKVA - Ruský útok na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny spôsobil v sobotu zranenia ôsmim ľuďom. Rusi zasiahli zdravotnícku inštitúciu, bytový dom a ďalšie civilné lokality, oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 674

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 674 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Počet zabitých pri raketových útokoch na západoruské mesto Belgorod stúpol na 18, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

21:15 Raketa okupantov vybuchla neďaleko obytného domu v centre mesta.

20:24 Ruský útok na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny spôsobil v sobotu zranenia ôsmim ľuďom. Rusi zasiahli zdravotnícku inštitúciu, bytový dom a ďalšie civilné lokality, oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. "Lekári v týchto chvíľach poskytujú pomoc ôsmim obetiam, všetky sú hospitalizované," napísal Synehubov v príspevku na platforme Telegram.

20:20 Hlásené je ostreľovanie centra Charkova.

18:03 Ak bude Rusko strácať vojakov nezmeneným tempom, do roku 2025 príde na Ukrajine o 500.000 zabitých a zranených vojakov. Vyplýva to z odhadov britskej vojenskej spravodajskej služby (DI) zverejnených v sobotu. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

17:50 Rusko podľa agentúry TASS žiada, aby sa dnes český zástupca pri OSN zúčastnil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa bude venovať ostreľovaniu ruského Belehradu. Česko by na zasadnutí malo vysvetliť svoje dodávky zbraní na Ukrajinu, vyhlásil zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij. Zasadnutie rady Rusko zvolalo na dnešných 21: 00 SEČ.

16:50 Ruské úrady v sobotu oznámili, že ukrajinský útok na mesto Belgorod si vyžiadal najmenej 14 obetí na životoch. Podľa ministerstva obrany v Moskve "nezostane nepotrestaný". TASR informácie prevzala od agentúr AFP a DPA.

16:20 Ruský novinár otvorene sa hlásiaci k homosexualite Pavel Lobkov v sobotu oznámil, že ho neďaleko parku v centre Moskvy zbili a bol to útok z nenávisti. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Lobkov, bývalý moderátor a komentátor ruského nezávislého televízneho kanála Dožď, zverejnil fotografie svojich zranení na Facebooku. Zachytávali jeho zakrvavený nos a ruku.

15:40 Moskva nedá vysvetlenie rakety v poľskom vzdušnom priestore, kým nedostane "silné dôkazy", že to bola ruská raketa. Ruský chargé d’affaires v Poľsku Andrej Ordaš to vyhlásil po tom, čo si ho v piatok večer predvolali na poľské ministerstvo zahraničných vecí. TASR prevzala sobotňajšiu správu z portálu britského denníka The Guardian.

15:22 Desať ľudí vrátane jedného dieťaťa zomrelo pri masívnom ukrajinskom ostreľovaní ruského mesta Belgorodu, uviedlo dnes podľa agentúry TASS ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Ďalších 45 ľudí podľa neho utrpelo zranenia. Podľa ministerstva je medzi mŕtvymi jedno dieťa, gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov o niečo skôr informoval o smrti dvoch detí v dôsledku ukrajinského ostreľovania mesta.

14:35 Piatkový ruský vzdušný útok na Ukrajinu si vyžiadal najmenej 39 ľudských životov, uviedol dnes na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Desiatky ďalších ľudí podľa neho utrpeli zranenia. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzitým oznámil, že počet zabitých pri tomto útoku v metropole vzrástol na 16 a mesto bude držať 1. januára deň smútku. Ten už dnes drží podľa serveru Ukrajinska pravda ďalšie zasiahnuté mestá - Záporoží, Dnipre a Odesa.

14:30 Dve deti zahynuli počas ukrajinského ostreľovania ruského mesta Belgorod, uviedol v sobotu oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali centrum mesta Belgorod. Podľa predbežných informácií zahynuli dve deti, niekoľko osôb je zranených," vyhlásil gubernátor.

13:37 Útok z 29. decembra bol pre Kyjev najsmrteľnejší z hľadiska civilných obetí, tvrdí starosta Kyjeva Vitali Kličko.

13:03 Počet obetí ruského leteckého útoku z 29. decembra stúpa: v Kyjeve našli ďalšie 2 telá.

12:45 Rusko odmieta poskytnúť vysvetlenie ohľadom rakety v Poľsku bez „konkrétnych dôkazov“, že ide o ruskú strelu.

11:48 Na celej Ukrajine je spustený letecký poplach.

10:35 Rusko bude pokračovať v rozsiahlych kombinovaných zbrojných útokoch proti Ukrajine.

9:45 Ukrajinský minister obrany hovoril so šéfom Pentagonu.

8:39 Ruská armáda v noci na sobotu zostrelila či zneškodnila 32 ukrajinských dronov nad viacerými oblasťami v západnej časti Ruska.Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že systémy protivzdušnej obrany tieto ukrajinské bezpilotné lietadlá zneškodnili nad územiami Brianskej, Oriolskej, Kurskej a Moskovskej oblasti.

8:17 Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia pripísal ukrajinskej protivzdušnej obrane vinu za to, že pri piatkových útokoch Ruska na ukrajinské územie zahynuli civilisti. Vyjadril sa tak na piatkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), o ktoré po týchto útokoch požiadala Ukrajina.

7:28 Rusko ostreľovalo 8 komunít v oblasti Sumy.

6:20 Poľsko sa rozhodlo predvolať si po piatkovom prieniku ruskej rakety na svoje územie ruského charge d'affaires."Námestník (poľského) ministra zahraničných vecí Wladyslaw Teofil Bartoszewski dnes večer... odovzdal charge d'affaires Ruskej federácie Andrejovi Ordašovi nótu, v ktorej (v mene ministerstva) požaduje vysvetlenie incidentu týkajúceho sa narušenia vzdušného priestoru Poľska raketou s plochou dráhou letu a vyzýva Rusko, aby okamžite prestalo s takýmto druhom aktivít," oznámilo v piatok večer poľské ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke.

6:07 Jeden človek údajne prišiel o život a štyria ďalší utrpeli zranenia pri piatkovom ukrajinskom útoku na obytnú budovu v meste Belgorod ležiacom v rovnomennej ruskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Oznámil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov s tým, že v dôsledku útoku bol poškodený aj mestský vodovodný systém.

Ukrajina po ruských útokoch požiadala o mimoriadne zasadnutie BR OSN

 "Ukrajina spolu s troma desiatkami ďalších členských štátov OSN požiadala ekvádorské predsedníctvo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia BR OSN. Zaoberať by sa malo raketovým a dronovým útokom Ruska na Ukrajinu, ktorého výsledkom sú početné civilné obete a rozsiahle zničenie civilnej infraštruktúry," napísal Kuleba na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

Mohutná vlna ruských útokov si v noci na piatok vyžiadala po celej Ukrajine najmenej 30 mŕtvych a vyše 120 zranených. Ruské rakety a drony zasiahli mnoho civilných objektov vrátane obytných budov, škôl, škôlok, parkov, pôrodnice, stanice metra či nákupného centra, ako aj objektov energetickej infraštruktúry, čo vo viacerých regiónoch spôsobilo výpadky elektriny.Predsedníctvo BR OSN sa strieda každý mesiac, v decembri je predsedajúcou krajinou Ekvádor.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu