Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska únia je podľa Borella znepokojená vlnou násilia v Ekvádore

Josep Borrell Zobraziť galériu (2)
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRUSEL - Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell v stredu vyhlásil, že je "hlboko znepokojený" vlnou násilia, ktorá v týchto dňoch zasiahla Ekvádor.

Borrell zareagoval na násilie v Ekvádore, ktoré má spojitosť so zločineckými skupinami obchodujúcimi s drogami."Je to priamy útok proti demokracii a právnemu štátu", uviedol Borrell na sociálnej sieti X (predtým Twitter) v reakcii na bezprecedentnú bezpečnostnú krízu, ktorá v tejto latinskoamerickej krajine viedla k najmenej desiatim obetiam na životoch. Podľa jeho vyhlásenia EÚ stojí na strane obyvateľov a demokratických inštitúcií Ekvádoru a vyjadruje svoju solidaritu s obeťami násilia.

Tlačová agentúra AFP pripomenula, že ekvádorský prezident Daniel Noboa v utorok, po troch dňoch bezpečnostnej krízy, vyhlásil v krajine stav "vnútorného ozbrojeného konfliktu" a nariadil "neutralizáciu" zločineckých skupín zapojených do obchodovania s drogami.Ide o zločinecké skupiny, ktoré sú dôležitými aktérmi v medzinárodnom obchode s drogami, pretože Ekvádor sa stal hlavným vývozným miestom pre kokaín vyrobený v susednom Peru a Kolumbii.

Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite.
Zobraziť galériu (2)
Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

Obchod s kokaínom pôvodom z krajín Južnej Ameriky sa priamo týka aj Európy, ktorá sa podľa informácií Europolu stala najväčším drogovým trhom na svete a predbehla aj Spojené štáty. Európska komisia v októbri 2023 prijala plán na zintenzívnenie boja proti obchodovaniu s drogami a zločineckým sieťam. Okrem iného počíta s vytvorením Európskej aliancie prístavov, cez ktoré sa dostávajú drogy zo zámoria na európsky trh.

Viac o téme: ZnepokojenieEkvádorEurópska úniaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu