Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Argentínske odbory vyhlásili generálny štrajk proti reformám prezidenta Mileia

Javier Milei
Javier Milei (Zdroj: SITA/AP Photo/Gustavo Garello)

BUENOS AIRES - Hlavný argentínsky odborový zväz vyhlásil vo štvrtok generálny štrajk na protest proti reformám nového prezidenta Javiera Mileia zameraným na liberalizáciu prísne regulovaného hospodárstva krajiny. Štrajk sa uskutoční 24. januára, informuje agentúra AFP.

Rozsiahle legislatívne zmeny, ktoré chce zaviesť nový prezident prostredníctvom dekrétov a noviel zákonov, dávajú do jeho rúk "všetku verejnú moc", zdôvodnil vyhlásenie generálneho štrajku šéf najväčšieho odborového zväzu CGT Hector Daer. Ekonóm Javier Milei, ktorý je označovaný za libertariána a pravicového populistu, sa ujal funkcie 10. decembra v situácii, keď Argentína prechádza hlbokou hospodárskou krízou. Ihneď začal s rozsiahlymi reformami zameranými na obmedzenie verejných výdavkov, dereguláciu hospodárstva či zníženie obrovskej inflácie.

Ročná inflácia v tejto juhoamerickej krajine presiahla 160 percent

Proti politike nového prezidenta sa v Argentíne dvíha čoraz väčší odpor, najmä proti snahám o zníženie ochrany zamestnancov a zákazníkov. Milei chce preto obmedziť právo na zhromažďovanie a demonštrácie a ich účastníkom hrozí odobraním sociálnych dávok a tým, že sa budú musieť podieľať na výdavkoch spojených so zaisťovaním bezpečnosti počas protestov. Ročná inflácia v tejto kedysi bohatej juhoamerickej krajine presiahla 160 percent a okolo 40 percent ľudí žije pod hranicou chudoby. Argentínska mena peso stráca hodnotu voči americkému doláru a popritom rastie verejný dlh.

Viac o téme: OdboryŠtrajkArgentínaJavier Milei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu