Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemeckí rušňovodiči zvolali štrajk: Trvať má od stredy do piatka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BERLÍN - Odbory nemeckých rušňovodičov GDL vyhlásili štrajk, ktorý má v osobnej doprave trvať od stredy do piatku budúceho týždňa. Členovia GDL v nákladnej doprave majú prerušiť prácu už v utorok večer, informovala agentúra DPA. Ide o ďalšiu eskaláciu sporu o mzdy s hlavným nemeckým železničným dopravcom, spoločnosťou Deutsche Bahn (DB) a ďalšími drážnymi spoločnosťami. Predchádzajúce protesty GDL vždy zasiahli aj spojenie s Českom.

V osobnej doprave sa štrajk začne v noci na stredu o 2:00 a trvať má do piatka do 18:00. Rušňovodiči nákladných vlakov začnú svoj protest už v utorok o 18.00 h. GDL kvôli aktuálnemu sporu o výšku miezd usporiadali už dva štrajky, a to v polovici novembra a na začiatku decembra. Vtedy nejazdilo vyše 80 percent diaľkových vlakov, podobne obmedzená bola aj regionálna doprava. Nejazdili ani vlaky EuroCity medzi Prahou a Berlínom a skoré spoje medzi Chebom a Norimbergom.

archívne video

Štrajk zamestnancov UniCredit Bank v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Odbory GDL žiadajú okrem iného skrátenie pracovného času z 38 na 35 hodín týždenne pri plnej mzde. Vo vnútrozväzovom hlasovaní sa drvivá väčšina členov GDL na konci minulého roka vyslovila za časovo neobmedzený štrajk.

Odbory rušňovodičov sa vracajú k štrajku na železnici po takzvanom "vianočnom pokoji". Koncern DB vianočného pokoja nevyužil na predloženie ponuky, o ktorej by sa dalo rokovať, posťažoval sa dnes odborový zväz GDL.

Viac o téme: ŽelezniceŠtrajkRušňovodiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu