Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Britský Kráľ Karol III. vo vianočnom príhovore zdôraznil potrebu mieru vo svete

Britský kráľ Karol III. s Kamilou
Britský kráľ Karol III. s Kamilou (Zdroj: TASR/AP/Joe Giddens)

LONDÝN - Kráľ Karol III. vo svojom druhom vianočnom príhovore - a zároveň prvom, odkedy ho v máji tohto roka korunovali za britského monarchu - hovoril v pondelok o záujme o ekológiu a potrebe mieru na svete. Informuje agentúra AFP.

Sedemdesiatpäťročný panovník vo svojom posolstve z Buckinghamského paláca hovoril o "veľkej inšpirácii" v "rastúcom povedomí o tom, ako musíme chrániť Zem a náš prírodný svet". Ekologicky uvedomelý kráľ predniesol svoj prejav stojac pri živom vianočnom stromčeku, ktorý bol ozdobený udržateľnými ozdobami vyrobenými z dreva, sušených pomarančov, papiera či hnedého skla a šišiek. Strom bude neskôr opäť vysadený, uviedol palác.

archívne video

Príhovor Fica pri príležitosti odovzdania do užívania ľavej plavebnej komory VDG (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Staráme sa o Zem v záujme detí našich detí," podotkol dlhoročný bojovník za otázky ekológie, ktorý s prejavom vystúpil napríklad aj na nedávnom klimatickom summite OSN (COP28) v Dubaji. Kráľ Karol zároveň uviedol, že sa "modlí za mier", cituje AFP. Svoje posolstvo ukončil uznaním, že vo svete "narastá tragický konflikt". Ako dodal, modlí sa, "aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, aby sme sa mohli navzájom chrániť".

"Ježišove slová sa zdajú byť relevantnejšími, než kedykoľvek predtým: 'Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im.'," dodal Karol III. s tým, že "tieto hodnoty sú univerzálne". "Pripomínajú nám, aby sme si predstavili samých seba v koži našich susedov a chceli ich dobro tak, ako by sme chceli naše vlastné," uzavrel britský kráľ.

Britská kráľovská rodina - vrátane kráľovnej manželky Kamily, Karolovho syna a následníka trónu princa Williama i jeho manželky Catherine spolu s ich troma deťmi - zachovala tradíciu a na Prvý sviatok Vianočný sa zhromaždila v súkromnom sídle v Sandringhame vo východnom Anglicku, píše AFP. Predtým sa všetci zúčastnili na rannej bohoslužbe. Karolov mladší syn princ Harry ani jeho americká manželka Meghan, ktorí sa ešte v roku 2020 vzdali povinností členov kráľovskej rodiny a presťahovali sa do Kalifornie, prítomní neboli, pripomína AFP.

Viac o téme: MierPríhovorKráľ Karol III
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu