Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rakúsko zadržalo osoby podozrivé z islamizmu, posilňuje ochranu chrámov a trhov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Roberto Pfeil/dpa via AP)

VIEDEŇ - V Rakúsku v nedeľu zatkli tri osoby podozrivé zo zapojenia do "islamistickej siete". Podľa agentúry DPA ich zadržanie môže súvisieť s vyšetrovaním teroristickej hrozby a možného plánu na útok na katedrálu v Kolíne nad Rýnom a na chrám vo Viedni.

Ako informovala agentúra AFP, rakúska kontrarozviedka BVT v sobotu zadržala štyroch ľudí, informovalo v nedeľu ministerstvo vnútra. Jeho hovorca spresnil, že traja z nich zostávajú vo väzbe. Podľa nemeckého denníka Bild došlo k jednému zatknutiu aj v Nemecku. Oficiálne táto informácia nebola potvrdená. Zatknutými podozrivými sú vraj Tadžici, ktorí údajne chceli podniknúť útoky v mene zoskupenia Islamský štát-Chorasán (IS-K), odnože IS v Afganistane, napísal Bild.        

Rakúsko zadržalo osoby podozrivé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Roberto Pfeil/dpa via AP)

Pri vstupe do chrámov čakajú návštevníkov prísne kontroly

Ako v nedeľu informovala agentúra AFP, nemecká polícia po "varovaní pred nebezpečenstvom" na Silvestra vykonáva pri vstupe do katedrály v Kolíne nad Rýnom prísne kontroly. Svoje kontroly, najmä v okolí kostolov, náboženských podujatí a vianočných trhov vo Viedni, zintenzívnila aj rakúska polícia. Ako dôvod uviedla "zvýšené riziko". "Vo Viedni bezprostredný útok nehrozil," uviedol však pre agentúru AFP hovorca rakúskeho ministerstva vnútra a odmietol to ďalej komentovať.

Podľa Bildu existujú náznaky, že islamisti plánujú v Európe niekoľko útokov - možno na Silvestra a Vianoce. Terčom týchto útokov by podľa denníka mohli byť vianočné omše v Kolíne nad Rýnom, Viedni a Madride.

Viac o téme: Polícia IslamizmusOchrana Rakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu