Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kaddáfí je proti Stredomorskej únii

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí sa v utorok vyslovil proti vytvoreniu Stredomorskej únie, ktorá by mala podľa vzoru EÚ zjednotiť krajiny ležiace pri Stredozemnom mori.

Podľa neho by to ohrozilo jednotu afrických a arabských krajín, ktoré už svoje nadnárodné organizácie majú. "Sme členskými krajinami Ligy arabských štátov, ako aj Africkej únie, a nebudeme nijakým spôsobom ohrozovať africkú ani arabskú jednotu.

Naši európski partneri to musia pochopiť. Sme za projekty partnerstva, ale tie musia rešpektovať tieto červené čiary," vyhlásil Kaddáfí na summite arabských krajín v Tripolise. Na summite sa zúčastňujú vodcovia Alžírska, Líbye, Maroka, Mauritánie, Sýrie a Tuniska.

Egyptský prezident Husní Mubarak svoju účasť na poslednú chvíľu odriekol, pretože sa nechcel stretnúť so sýrskym prezidentom Bašárom al-Assadom. Duchovným otcom projektu Stredomorskej únie je francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Chcel by ním okrem iného ponúknuť Turecku náhradu za členstvo v EÚ, ktoré odmieta.

S európskymi partnermi budú arabskí a africkí vodcovia o tomto návrhu rokovať 13. júla v Paríži. Vzťahy medzi Egyptom a Sýriou sa vyostrili najmä po atentáte na libanonského premiéra Rafíka al-Harírího v roku 2005. Libanonská opozícia z vraždy obvinila Sýriu a ňou podporované libanonské teroristické hnutie Hizballáh.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu