Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česká polícia postupuje: Po tejto noci už poznajú totožnosť všetkých obetí zo streľby na Karlovej univerzite, medzi zranenými sú aj cudzinci

Polícia v uliciach Prahy. Zobraziť galériu (4)
Polícia v uliciach Prahy. (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Polícia pozná totožnosť 11 obetí štvrtkovej streľby v budove Filozofickej fakulty UK, informovala dnes ráno sociálna sieť X. Dodala, že pracuje na potvrdení ďalších zosnulých. Počet obetí je 14, ďalších 25 ľudí strelec zranil, uviedol vo štvrtok policajný prezident Martin Vondrášek.

archívne video

Poslanci si minútou ticha uctili obete tragédie v Prahe (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Aktualizované o 10:39

Polícia už pozná totožnosť všetkých obetí štvrtkovej streľby v budove Filozofickej fakulty UK. Český minister vnútra Vít Rakušan (STAN) v Českej televízii (ČT) uviedol, že obetí je 13, pričom 14. mŕtvym je podľa neho strelec. Medzi obeťami nie je žiadny cudzinec, dodal.

Podľa Rakušana policajti a experti pracovali celú noc na identifikácii mŕtvych. "Poznáme všetkých 14 mŕtvych a ich totožnosť. Chcel by som tu spresniť jeden údaj. Ide o 13 obetí šialeného strelca, jeden z mŕtvych je samotný strelec," povedal minister.

Aktualizované o 9:29 

Český minister vnútra Vít Rakušan v piatok vo vysielaní Českého rozhlasu uviedol, že medzi zranenými po štvrtkovej streľbe na Filozofickej fakulte UK v Prahe sú aj traja cudzinci. TASR informuje na základe správy servera spravodajskej televízie ČT24. Ministerstvo vnútra ČR spresnilo, že ide o dvoch občanov Spojených arabských emirátov (SAE) a jedného občana Holandska. Rakušan ďalej potvrdil, že polícii sa podarilo doposiaľ identifikovať 13 zo 14 obetí streľby, pri ktorej utrpelo zranenia 25 ďalších osôb. Stav najmenej desiatich z nich je vážny.

Česká polícia postupuje: Po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Aktualizované o 8:44 

Polícia identifikovala 13 zo 14 obetí štvrtkovej streľby v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej a ponúka pozostalým psychologickú pomoc, uviedol pre Český rozhlas minister vnútra Vít Rakušan (STAN). Traja zo zranených pri streľbe sú podľa neho cudzinci. Štvrtkový útok v budove filozofickej fakulty v centre Prahy je najtragickejším prípadom streľby v histórii Českej republiky. Mŕtvy je aj strelec, ktorý zranil 25 ľudí.

"Z celkového počtu 14 obetí šialeného masakru bolo už identifikovaných trinásť. Česká polícia je samozrejme v kontakte s pozostalými a stále ponúka psychologickú krízovú intervenciu," povedal Rakušan pre ČRo. "Medzi zranenými boli aj traja cudzinci," dodal. Ministerstvo zahraničných vecí podľa Rakušana odovzdáva informácie o nich veľvyslanectvám v Českej republike.

Polícia pracovala celú noc v budove filozofickej fakulty na Námestí Jana Palacha. "V súčasnosti stále pokračujeme na mieste streľby. V súčasnosti máme identifikovaných 11 mŕtvych a pracujeme na potvrdení totožnosti ďalších. Predpokladáme, že prvotné úkony na mieste činu ukončíme v dopoludňajších hodinách," napísala polícia na sieti X.

Polícia pracovala celú noc v budove Filozofickej fakulty na Námestí Jána Palacha. "V súčasnosti stále pokračujeme na mieste streľby. V súčasnosti sme identifikovali 11 mŕtvych a pracujeme na potvrdení totožnosti ďalších. Predpokladáme, že prvotné úkony na mieste činu ukončíme v dopoludňajších hodinách," napísala polícia na sieti X.

Česká polícia postupuje: Po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Medzi tzv. mäkké ciele patria popri školách aj nemocnice, kultúrne a športové podujatia alebo iné akcie, na ktorých sa zhromažďuje viac ľudí. "Od dnešného dňa sme prijali celoštátne preventívne opatrenia v súvislosti s mäkkými cieľmi a školami. Nie sme si vedomí žiadnej konkrétnej hrozby a skutočne ide o preventívne opatrenie - signál, že sme tu a pripravení," napísala polícia. V rámci preventívnych opatrení budú v uliciach policajti s dlhými zbraňami. "V súčasnosti kontaktujeme prevádzkovateľov vytypovaných prevádzok (t. j. mäkkých cieľov) a oboznamujeme ich s týmto opatrením," dodala polícia na sieti X.

Česká polícia postupuje: Po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Štvrtkový útok v budove filozofickej fakulty v centre Prahy je najtragickejším prípadom streľby v histórii Českej republiky. Mŕtvy je aj strelec, ktorý po útoku zrejme spáchal samovraždu. Podozrivým je 24-ročný študent fakulty z obce Hostouň na Kladensku, ktorý mal legálne držané strelné zbrane a nemal záznam v registri trestov. Streľba, inšpirovaná podobným prípadom v zahraničí, bola podľa polície zrejme činom osamelého strelca. Incident vyvolal šok a vlnu solidarity, pričom vláda kvôli tragédii vyhlásila na sobotu 23. decembra štátny smútok.

Viac o téme: ObetePrahaStreľbaKarlova univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu