Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Streľba na univerzite v Prahe: Biden, Macron a Guterres kondolovali Česku

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/PRAHA - Biely dom odsúdil vo štvrtok "nezmyselnú" streľbu na Univerzite Karlovej v Prahe a uviedol, že Spojené štáty sú pripravené pomôcť. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Prezident (Joe Biden) a prvá dáma (Jill Bidenová) sa modlia za rodiny, ktoré prišli o svojich milovaných, a za každého, koho postihol tento nezmyslený násilný čin," povedala novinárom tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jeanová-Pierrová.

archívne video

Prezident Joe Biden verejne potvrdil zabitie vodcu al-Káidy Ajmana Zawahrího (Zdroj: Facebook/President Joe Biden)

"Moje srdce je s tými, čo prišli o svoje životy pri dnešnej nezmyslenej streľbe v Prahe, a so zranenými a Čechmi. Našu úrady sú v kontakte s českými bezpečnostnými zložkami a sme pripravení ponúknuť dodatočnú pomoc, ak ju bude treba," reagoval na streľbu v noci na piatok Biden v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti X.

K svetovým politikom, ktorí kondolovali Českej republike, sa pridal aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na sociálnej sieti X zverejnil príspevok vo francúzštine a neskôr aj v češtine. "Hlboko ma zasiahla informácia, že sa Univerzita Karlova v Prahe stala terčom vražednej streľby. Vyjadrujem svoju solidaritu s obeťami, zranenými a ich blízkymi, ako aj s českými obyvateľmi a úradmi," napísal Macron.

Sústrasť rodinám obetí streľby v Prahe vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres. "Generálny tajomník je šokovaný a zarmútený z dnešnej masovej streľby na Univerzite Karlovej v Prahe," uviedla Organizácia Spojených národov vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke. Dodala, že Guterres vyjadruje solidaritu občanom i vláde Česka. Pri útoku strelca na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v centre Prahy prišlo vo štvrtok o život 14 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 25 osôb. Podľa policajného prezidenta Martina Vondráška bol strelec študentom školy. Útočník legálne držal niekoľko zbraní.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres
Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

Viac o téme: StreľbaČeskoUSAFrancúzskoPrahaJoe BidenEmmanuel MacronUniverzita Karlova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu