Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Meloniová a Sunak sa dohodli na spolupráci v oblasti dobrovoľných návratov

Rishi Sunak a Giorgia Meloniová Zobraziť galériu (2)
Rishi Sunak a Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

RÍM - Talianska premiérka Giorgia Meloniová privítala v sobotu vo svojom oficiálnom sídle Palazzo Chigi v Ríme predsedu britskej vlády Rishiho Sunaka. Rokovania boli podľa jej úradu zamerané predovšetkým na spoluprácu v oblasti migrácie. Správu sme prevzali z agentúry ANSA.

Obaja lídri sa dohodli na spolufinancovaní spoločného projektu zameraného na dobrovoľné asistované návraty migrantov do krajín pôvodu. Ide o program Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na podporu migrantov. Vo vyhlásení Meloniovej úradu sa uvádza, že obaja štátnici diskutovali aj o hlavných medzinárodných otázkach, ako sú "ruská invázia na Ukrajinu a kríza na Blízkom východe". Úrad neskôr tiež uviedol, že na stretnutí bol prítomný aj albánsky premiér Edi Rama.

Rishi Sunak a Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (2)
Rishi Sunak a Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Stabilizácia západného Balkánu

"Po tom, ako sa lídri zhodli na potrebe riešiť nelegálne prisťahovalectvo do Európy čoraz štruktúrovanejším spôsobom, dohodli sa na ďalšom zintenzívnení spolupráce medzi týmito tromi krajinami v boji proti obchodovaniu s ľuďmi," uvádza sa vo vyhlásení. Traja premiéri tiež zopakovali dôležitosť dosiahnutia definitívnej stabilizácie západného Balkánu, a to aj na základe nedávno prijatých krokov v procese rozširovania Európskej únie.

Viac o téme: SpoluprácaMigráciaNávratRishi SunakGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu