Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nová poľská vláda získala dôveru poslancov Sejmu: Krajina sa vráti na miesto, ktoré jej v Európe patrí, tvrdí Tusk

Donald Tusk Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Nová poľská vláda vedená Donaldom Tuskom dnes získala dôveru poslancov Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu. Podporilo ju 248 zákonodarcov, 201 bolo proti. Tusk predtým v Sejme povedal, že Poľsko sa pod vedením novej vládnej koalície vráti na miesto, ktoré mu v Európe patrí. Sľúbil tiež, že jeho vláda sa bude usilovať o mobilizáciu Západu na pomoc Ukrajine čeliacej ruskej agresii.

Popoludní rokovanie Sejmu narušil incident, keď poslanec ultrapravicovej Konfederácie Grzegorz Braun hasiacim prístrojom zhasil židovský svietnik menoru horiaci v predsieni parlamentnej sály. Zo súčasnej schôdze ho vedenie dolnej komory následne vylúčilo, nezúčastnil sa tak hlasovania o vyslovení dôvery vláde. To sa kvôli Braunovi činu o nejaký čas oneskorilo.

Archívne video: Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Zákonodarcovia strán novej poľskej koalície výsledok hlasovania prijali skandovaním "Donald Tusk". Vládu tvorí Tuskova proeurópska Občianska koalícia, stredová Tretia cesta a Nová ľavica.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

V stredu prísahu nových členov vlády prijme prezident Andrzej Duda, blízky spojenec strany Právo a spravodlivosť, ktorej vláda v pondelok po ôsmich rokoch skončila. Analytici očakávajú, že Duda môže Tuskovmu kabinetu komplikovať uskutočnenie niektorých bodov volebného programu. Strany novej koalície si ako prioritu vytkli obnovenie princípov právneho štátu v Poľsku, pre porušovanie ktorých viedla s Varšavou v uplynulých rokoch spory Európska komisia.

Viac o téme: VoľbyNová vládaPoľskoDonald TuskSejm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu