Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Protesty európskych odborárov sa týkajú plánovaných úsporných opatrení, tvrdí František Gajdoš

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter/František Gajdoš)

BRUSEL - Okolo 15.000 pracovníkov z celej Európy vrátane Slovenska viedlo v utorok protestný pochod k európskym inštitúciám v Bruseli. Podpredseda Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR) František Gajdoš na záver protestu spresnil, že podujatie sa konalo na protest proti plánom EÚ začať tvrdé úsporné opatrenia.

Demonštráciu zvolala Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC), do ktorej patrí aj KOZ SR. Utorňajší protest je súčasťou širšej kampane za "spravodlivú dohodu pre pracujúcich" a prichádza v čase, keď ministri členských krajín a europoslanci rokujú o reforme pravidiel hospodárskeho riadenia EÚ.

VIDEO

Protesty európskych odborárov sa týkajú plánovaných úsporných opatrení, tvrdí Gajdoš (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Je to protest proti úsporným opatrenia, keďže aktuálne európski lídri, ale aj poslanci Európskeho parlamentu aktívne hovoria o návrhu, ktorý by sa mal týkať 14 členských štátov, medzi nimi aj Slovenska," povedal Gajdoš. Ide o Belgicko, Bulharsko, Česko, Estónsko, Francúzsko, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko. Spresnil, že sú to krajiny, kde je deficit štátneho rozpočtu nad úrovňou 3 % HDP. Plány Európskej komisie na konsolidáciu verejných financií v týchto krajinách minimálne o pol percenta HDP v rámci jedného roka sa podľa jeho slov dotknú sociálnej oblasti.

Gajdoš opísal situáciu

"Už v budúcom roku by sa týchto 14 krajín vyskladalo na 45 miliárd eur. Konkrétne Slovenska sa to týka sumy vo výške takmer 550 miliónov eur, čiže viac ako pol miliardy," opísal situáciu. Navrhovaná reforma prichádza po pozastavení predchádzajúcich pravidiel v roku 2020 prostredníctvom aktivácie všeobecnej únikovej klauzuly Paktu stability a rastu EÚ, aby sa členské štáty vyrovnali s hospodárskymi následkami pandémie COVID-19. Gajdoš upozornil, že odborári si dobre uvedomujú, že verejné financie sú v zlom stave a treba situáciu riešiť, avšak nie tak, aby to pociťovali "tí najslabší", bežní zamestnanci, ktorí zarábajú málo a ktorých sa táto reforma dotkne najviac.

Protesty európskych odborárov sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/František Gajdoš)

"Našou snahou a dlhodobou iniciatívou je hovoriť o správnom konsolidovaní verejných financií, či už vo forme progresívneho zdaňovania respektíve zdaňovania kapitálu a bohatých firiem, ktorým sa darí. Ale nie na úkor bežných pracujúcich ľudí a tých najchudobnejších. Proti tomu dlhodobo bojujeme," zdôraznil Gajdoš. Dodal, že to je hlavný odkaz pre europoslancov, lídrov EÚ, ktorí rozhodujú o podobe nových úsporných opatrení.

Protesty európskych odborárov sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/František Gajdoš)

Na otázku TASR, ako európske odborové centrály zareagujú, ak inštitúcie EÚ nevypočujú ich volanie, Gajdoš povedal, že toto nemusel byť posledný protest, najmä keď sa európski odborári medzi sebou úzko koordinujú a konajú spoločne, a tak v protestoch "za spravodlivosť" budú pokračovať ďalej.         

Viac o téme: Protestyúsporné opatreniaFrantišek Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu