Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Zadržané osoby v európskych mestách konali v mene Hamasu, tvrdia to izraelské spravodajské služby

Palestínčania pátrajú po preživších po izraelskom leteckom útoku v Rafahu v Pásme Gazy Zobraziť galériu (7)
Palestínčania pátrajú po preživších po izraelskom leteckom útoku v Rafahu v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Ali)

GAZA - Akýkoľvek povojnový plán, ktorý neráta s existenciou palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy, je ilúzia, vyhlásil v stredu politický vodca tohto hnutia Ismáíl Haníja.

Naživo z Gazy

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:50 Izraelské bezpečnostné zložky vypracovali návrhy na povojnovú správu Pásma Gazy, uviedla dnes izraelská televízia Channel 12. Vyslovili sa za vytvorenie koalície zloženej z mnohonárodných síl, vrátane Spojených štátov, Francúzska či Nemecka, ktorá by prevzala celkovú kontrolu v oblastiach, len čo sa skončí vojna, ktorú tam proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas vedie Izrael. Názor izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na tieto plány nie je známy, poznamenal list The Times of Israel (Tol).

20:48 Spojené štáty chcú, aby sa vojna medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas "skončila čo najskôr", uviedol vo štvrtok hovorca Bieleho domu John Kirby. Toto vyhlásenie sa objavilo niekoľko hodín po tom, ako izraelský minister obrany Joav Galant v rozhovore s poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom uviedol, že vojna s Hamasom bude trvať "viac ako niekoľko mesiacov".

20:36 Jedna z 5 rakiet Hizballáhu vypálených na Izrael spadá do Libanonu. Hizballáh od 7. októbra vypálil na Izrael stovky rakiet a rakiet. Cieľom rakiet je ubližovať a zabíjať, čím ohrozujú izraelských aj libanonských civilistov. IDF bude pokračovať v obrane severnej hranice Izraela pred akoukoľvek hrozbou. Informujú o tom Izraelské obranné sily na sociálnej sieti X.

20:02 Izraelské spravodajské služby Mosad a Šin Bet v spoločnom vyhlásení označili osoby zadržané vo štvrtok vo viacerých európskych štátoch za "agentov konajúcich v mene (palestínskej) teroristickej organizácie Hamas", ktorí plánovali "útok zameraný na zabitie nevinných občanov na európskej pôde".

18:25 Dve najväčšie telekomunikačné spoločnosti v Pásme Gazy — Paltel a al-Džawwa — vo štvrtok oznámili, že všetky ich internetové a telefónne služby sú v dôsledku izraelskej ofenzívy opäť nefunkčné. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

18:23 Dánska dopravná spoločnosť Maersk, ktorá má pobočku aj na Slovensku, vo štvrtok uviedla, že jej nákladná loď Maersk Gibraltar sa stala terčom raketového útoku počas plavby z ománskeho prístavu Salála do saudskoarabského mesta Džidda, informovala agentúra Reuters.

Nemenovaný americký predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity uviedol, že raketa bola vypálená z oblasti Jemenu kontrolovanej húsíjskými povstalcami. Raketa podľa citovaného zdroja dopadla do vody a plavidlo minula.

17:58 Slovinsko sa vo štvrtok rozhodlo predĺžiť policajné kontroly na svojich hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom až do 22. júna 2024. Tamojšia vláda to odôvodnila "výrazným zhoršením bezpečnostnej situácie na Blízkom východe", ako aj teroristickými hrozbami a konfliktami vo viacerých afrických krajinách. Informuje o tom správa z agentúry STA.

17:29 Pre podozrenia z členstva v zahraničnom teroristickom zoskupení nariadila nemecká spolková prokuratúra zatknutie štyroch osôb v metropole Berlín a v holandskom Rotterdame, informuje vo štvrtok správa z agentúry DPA.

17:19 Izraelské ozbrojené sily zhodili v Pásme Gazy letáky ponúkajúce finančnú odmenu za informácie o vodcoch palestínskeho militantného hnutia Hamas. Informoval o tom vo štvrtok portál Times of Israel.

17:06 Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že v okolí nemocnice Kamal Adwan na severe
palestínskeho Pásma Gazy zatkla "desiatky teroristov" - príslušníkov ozbrojených palestínskych frakcií.

Ako uviedla agentúra DPA, izraelská armáda zverejnila aj zábery, ktoré zachytávajú mužov so zdvihnutými rukami, oblečených len v nohaviciach alebo teplákoch, ako držia svoje strelné zbrane nad hlavami a následne ich spolu s ostatným vojenským vybavením kladú na zem.

16:31 Poradca prezidenta USA Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pricestoval vo štvrtok do izraelskéo mesta Tel Aviv, kde bude mať s izraelským vedením rokovania zamerané na izraelskú vojenskú ofenzívu na palestínskom území.

14:40 IDF vo štvrtok distribuovala po Gaze letáky, v ktorých sľúbila obrovské odmeny každému, kto poskytne informácie o miestach, kde sa v pásme ukrývajú vyšší vodcovia Hamasu.

13:54 Jednotky IDF a ISA zadržali desiatky teroristov v nemocnici Kamal Adwan v Gaze.

13:06 Izrael údajne požiadal Egypt o sprostredkovanie novej dohody s hnutím Hamas. Hnutie však takéto rokovania poprelo. Štvrtkové správy katarského webového portálu The New Arab uvádzajú, že izraelská vláda Káhiru požiadala o nové rokovania s cieľom dosiahnuť dohodu o výmene zadržiavaných osôb a humanitárnej prestávke v bojoch. Podobné prímerie bolo dohodnuté minulý mesiac.

12:00 Vojaci IDF v Gaze.

10:35 Vysoký predstaviteľ Hamasu navrhol, aby teroristická skupina mohla uznať Izraelský štát s cieľom ukončiť súčasnú vojnu medzi Izraelom a skupinou sídliacou v Gaze.

9:52 Izraelská veľvyslankyňa v Spojenom kráľovstve Cipi Hotovelyová v stredu povedala, že jej krajina po skončení vojny v Pásme Gazy neprijme riešenie konfliktu s Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov.

9:05 Sily IDF z brigády výsadkárov s podporou Izraelských vzdušných síl zlikvidovali desiatky teroristov Hamasu v severnom pásme Gazy a Khan Yunis.

8:00 Hamas od 18. októbra vypálil 116 rakiet z humanitárnej zóny na Izrael. 38 z týchto rakiet dopadlo do Gazy a ohrozilo ich vlastných civilistov.

7:06 Hamas vníma každú nevinnú smrť ako stratégiu.

6:28 Nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová zrušila v stredu cestu do Izraela z dôvodu zatvorenia letiska vo švajčiarskej Ženeve. Ministerka čakala tri hodiny v Ženeve na plánovaný odlet do Tel Avivu, čo nakoniec viedlo k zrušeniu jej cesty. Informovala o tom jej hovorkyňa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

6:15 Do Izraela dnes na dvojdňovú návštevu priletí bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan. O najnovšom vývoji v Izraeli a v Pásme Gazy, kde izraelská armáda pokračuje v ofenzíve proti palestínskemu hnutiu Hamas, bude hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, jeho vojnovým kabinetom a s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom.

Budúcnosť Pásma Gazy bez Hamasu je ilúzia, tvrdí Haníja

"Akékoľvek (politické) usporiadanie v Pásme Gazy či riešenie palestínskej otázky bez Hamasu alebo odbojových frakcií je ilúzia," uviedol Haníja v televíznom prejave.Zároveň vyjadril ochotu rokovať o konflikte a riešiť situáciu na Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy."Hamas je pripravený na rokovania smerujúce na politickú cestu, ktorá palestínskemu ľudu zabezpečí jeho právo na nezávislý štát s hlavným mestom Jeruzalem," dodal vodca Hamasu.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (7)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Haníja reagoval na utorkové vyjadrenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý povedal, že nedovolí "vstup do Pásma Gazy tým..., ktorí podporujú a financujú terorizmus". Netanjahu tiež vyhlásil, že Izrael "nezopakuje chybu z Osla", pričom narážal na podpísanie Deklarácie o zásadách palestínskej autonómie z roku 1993 v USA.Tento dokument vtedy predpokladal čiastočnú autonómiu Pásma Gazy a časti Západného brehu Jordánu okolo Jericha s perspektívou budúceho vytvorenia samostatného Palestínskeho štátu.

USA tlmočili Izraelu svoje "obavy" z civilných obetí v Pásme Gazy

Spojené štáty upozornili Izrael, že majú obavy z civilných obetí v Pásme Gazy, informoval v stredu Biely dom. Prezident Joe Biden deň predtým varoval Izrael, že bombardovaním palestínskeho územia, pri ktorom nerozlišuje medzi civilistami a ozbrojencami, môže prísť o podporu. Bidenove utorkové vyjadrenia boli zatiaľ najostrejšou kritikou, hoci po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra sa postavil na stranu Izraela a obhajoval jeho právo na sebaobranu.

"Máme obavy," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby, keď sa ho novinári pýtali na Bidenove výroky na akcii vo Washingtone, na ktorej sa stretol s darcami pre svoju kampaň za znovuzvolenie."A vyjadrili sme tieto obavy zo spôsobu (izraelskej) vojenskej operácie, aj keď uznávame, že to začal Hamas," uviedol Kirby novinárom.

Joe Biden na návšteve Izraela
Zobraziť galériu (7)
Joe Biden na návšteve Izraela  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Samotný Biden hovoril o týchto obavách "verejne a aj súkromne" s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, doplnil Kirby.Izrael už podľa Kirbyho preukázal "jasný zámer" znížiť civilné obete - od obnovenia operácie po stroskotaní prímeria s Hamasom napríklad podniká menej vzdušných útokov.Dodal však: "Vo vojne niekedy aj tie najlepšie vypracované plány nevyjdú tak, ako ste chceli."

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamasPaletsína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu