Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Babička počas chanuky lobovala za oslobodenie rukojemníkov, ktorí boli unesení Hamasom

Ženy držia transparenty v arabčine, hebrejčine a angličtine počas demonštrácie izraelských a palestínskych žien, ktoré vyzývajú na mier v Tel Avive v piatok 15. decembra 2023. Zobraziť galériu (2)
Ženy držia transparenty v arabčine, hebrejčine a angličtine počas demonštrácie izraelských a palestínskych žien, ktoré vyzývajú na mier v Tel Avive v piatok 15. decembra 2023. (Zdroj: TASR/AP Photo/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM - Stará matka jednej z rukojemníčok zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy využila sviatok svetiel - chanuku, aby u izraelských politikov lobovala za záchranu ľudí unesených palestínskymi komandami. Chanuka sa začala 7. decembra po západe slnka a vyvrcholila tento piatok.

Naživo z Gazy

Ani ľudia v Gaze nepodporujú Hamas

Ani ľudia v Gaze nepodporujú Hamas (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:35 Telekomunikačné služby v Pásme Gazy v sobotu už tretí deň po sebe nefungujú. Na platforme X britská organizácia NetBlocks, ktorá monitoruje výpadky internetového pripojenia, potvrdila, že odstávka pokračuje. TASR informuje podľa agentúry DPA.

19:55 Dvaja Palestínčania dnes prišli o život pri izraelskej paľbe na rôznych miestach na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Podľa agentúry Reuters o tom informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

18:00 V severnom Izraeli znejú sirény.

15:15 Traja izraelskí rukojemníki zabití v Pásme Gazy vojakov svojej krajiny podľa predbežného vyšetrovania armády mávali bielou vlajkou, píšu server Times of Israel (ToI) a agentúra Reuters. Dvojica izraelských vojakov sa domnievala, že ide o lest, a muža, ktorých mala za členov hnutia Hamas, zastrelila.

13:44 Izraelskí a katarskí predstavitelia sa v sobotu stretnú v nórskom hlavnom meste Oslo v snahe obnoviť rokovania o prepustení rukojemníkov, ktorých zajalo palestínske militantné hnutie Hamas, výmenou za palestínskych väzňov v Izraeli. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správy denníka The Wall Street Journal (WSJ).

13:11 Takto sa správajú k novinárom v „jedinej demokracii na Blízkom východe“.

12:28 Minulý týždeň bolo v oblasti Shuja'ye v Gaze zabitých 20 izraelských vojakov.

11:03 V Iráne popravili v sobotu muža odsúdeného na smrť po tom, čo ho tamojšie úrady usvedčili zo spolupráce s izraelskou tajnou službou Mosad. Oznámila to iránska justícia na svojom spravodajskom portáli Mizan Online, informuje o tom agentúra AFP.

10:50 Po neúmyselnom zabití troch rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy boli izraelským vojaci vyzvaní, aby boli "mimoriadne ostražití a vykonávali dodatočnú bezpečnostnú kontrolu" pri bojových operáciách. Pre televíziu CNN to povedal hovorca izraelských obranných síl (IDF) Jonathan Conricus, informuje v sobotu agentúra DPA.

10:17 Izrael zaútočil na 24 nemocníc v Gaze pri viac ako 200 bombových útokoch a 100 sanitiek bolo vyradených z prevádzky.

9:05 Po správach, že Izrael zabil 3 zajatcov v Shujaiya, rodiny zajatcov a ich priaznivci organizujú núdzový protest pred vojenským veliteľstvom v Tel Avive a žiadajú Netanjahua, aby okamžite uzavrel dohodu s Hamasom.

7:58 Pred sídlom izraelského ministerstva obrany v Tel Avive demonštrovali stovky ľudí po tom, čo armáda oznámila, že omylom zastrelila troch rukojemníkov unesených palestínskym hnutím Hamas. Išlo o príbuzných unesených a ich priaznivcov, ktorí žiadali prepustenie ľudí, ktorých Hamas drží v zajatí, píšu dnes izraelské médiá. Príbuzní unesených dlhodobo vládu premiéra Benjamina Netanjahua kritizujú, že nevyvíja dostatočné úsilie o prepustenie rukojemníkov.

6:32 Počas boja v Shejaiya IDF omylom identifikovali 3 izraelských rukojemníkov ako hrozbu a v dôsledku toho na nich vystrelili a rukojemníci boli zabití.

6:00 Izraelská armáda omylom zastrelila troch rukojemníkov počas bojov v pásme Gazy, ich telá previezli do Izraela, rodinám rukojemníkov bolo povedané o smrti ich príbuzných.

Stará matka počas chanuky lobovala za oslobodenie rukojemníkov unesených Hamasom

Stará matka jednej z rukojemníčok zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy využila sviatok svetiel - chanuku, aby u izraelských politikov lobovala za záchranu ľudí unesených palestínskymi komandami. Chanuka sa začala 7. decembra po západe slnka a vyvrcholila tento piatok. Ako v piatok informoval denník The Times of Israel (TOI) v každý z ôsmich sviatočných večerov sa 87-ročná Dvora Lešemová vydala k domu niektorého z politikov a prosila o pomoc pre rukojemníkov - i pre svoju 23-ročnú vnučku Romi Gonenovú zajatú palestínskymi ozbrojencami 7. októbra na technopárty Supernova konanej v púšti.

Poslednú správu o tejto mladej žene dostali jej príbuzní pred niekoľkými týždňami, keď sa od jedného z prepustených rukojemníkov dozvedeli, že Romi je nažive. Viac o nej nevedia. Lešemová v prvý večer chanuky vyhľadala predsedu Knesetu Amira Ochanu v Tel Avive a postupne navštívila ministra vojnového kabinetu Bennyho Ganca, ministra obrany Joava Galanta, poradcu pre národnú bezpečnosť Cachiho Hanegbiho, poradcu vojnového kabinetu Arjeho Deriho. Na šiesty večer prišla k domu premiéra Benjamina Netanjahua a v posledné dva večery chanuky sa stretla s poslancom Knesetu Julim Edelsteinom a s prezidentom Jicchakom Herzogom - s ním na obrade, keď zapaľoval sviečku na menore na tzv. Námestí rukojemníkov v Tel Avive.

S väčšinou z politikov sa stretla na dvoroch pred ich domami, niektorí - ako Deri alebo Netanjahu - neboli doma, alebo neboli k dispozícii, každému z nich však nechala listy s prosbou o záchranu rukojemníkov. Predpokladá sa, že po prepustení 105 civilistov zo zajatia Hamasu zostalo v palestínskom Pásme Gazy ešte 132 rukojemníkov – nie všetci sú nažive. Izraelská armáda potvrdila smrť 20 z tých, ktorí sú stále zadržiavaní Hamasom.

Lešemová, ktorý sa narodila v Iráne, nahrala vo svojej rodnej perzštine aj emotívne posolstvo k iránskemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu a iránskemu prezidentovi Ebráhímovi Raísímu, v ktorom ich - ako starých rodičov - prosí "o láskavosť", aby pomohli oslobodiť jej vnučku. Irán sa netají silnou podporou Hamasu a útok na Izrael otvorene chválil. Od vypuknutia vojny medzi Hamasom a Izraelom sa v rôznych mestách Izraela, ale aj vo svetových metropolách konali zhromaždenia, ktorých účastníci žiadali prepustenie rukojemníkov a kritizovali prístup izraelských bezpečnostných zložiek.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu