Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Útoky na Pásmo Gazy pokračovali aj počas noci, armáda hlási dvoch mŕtvych vojakov

Izraelské helikoptéry nad Gazou Zobraziť galériu (2)
Izraelské helikoptéry nad Gazou (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

WASHINGTON/LONDÝN - Vojnové plavidlá amerického a britského námorníctva zostrelili v sobotu nad Červeným morom 15 predpokladaných útočných dronov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na armády oboch krajín.

Naživo z Gazy

Izraelská armáda zabila teroristu Hamasu Wessam Farhata

Izraelská armáda zabila teroristu Hamasu Wessam Farhata (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

19:00 Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že objavila vstup do veľkého podzemného tunela. Nachádza sa blízko bývalého rušného priechodu Erez do Izraela, čo posilňuje úvahy o zlyhaní spravodajských informácií o príprave na smrtiaci útok militantov zo 7. októbra. TASR informuje podľa agentúry AFP.

17:53 V strednej a južnej časti palestínskeho Pásma Gazy po niekoľkodňovom výpadku opäť fungujú telekomunikačné služby a internet. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na spoločnosti Paltel a Jawwal. Telefóny a pripojenie na internet boli nedostupné od štvrtka, firmám sa už podarilo napraviť škody, ktoré výpadok spôsobili.

17:00 Objavili najväčší teroristický tunel Hamasu.

15:03 Izrael oznámil, že na hraničný priechod Kerem Šalom začali v nedeľu vchádzať nákladné autá s humanitárnou pomocou pre Gazu. Izraelský priechod otvorili vôbec po prvý raz od 7. októbra, keď vypukla vojna s palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

13:50 Palestínske radikálne hnutie Hamas v nedeľu vyhlásilo, že nebude rokovať o ďalšej výmene rukojemníkov, kým Izrael neukončí boje v Pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

13:38 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová vyzvala v nedeľu počas návštevy Izraela na "okamžité a trvácne" prímerie vo vojne v Pásme Gazy. Dodala, že Francúzsko je hlboko znepokojené situáciou na tomto palestínskom území, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

12:50 Tímu Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) a ďalších agentúr OSN sa v sobotu podarilo dodať zdravotnícky materiál do najväčšej nemocnice Šifá v severnej časti Pásma Gazy. WHO prirovnala urgentný príjem nemocnice zdevastovanej izraelským bombardovaním ku "krvavému kúpeľu". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:18 Francúzsko, Nemecko a Británia dnes opäť vyzvali na trvalé prímerie v bojoch medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy. Francúzska ministerka zahraničia Catherine Colonnaová tak urobila na návšteve Izraela, britský minister zahraničia David Cameron a šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková v spoločnom texte zverejnenom v denníku The Times. Výzvy však odmietol ich izraelský náprotivok Eli Kohen, podľa ktorého by išlo o darček Hamasu, informovala agentúra AFP.

11:25 Pri operácii izraelskej armády v utečeneckom tábore pri meste Túlkarim na okupovanom západnom brehu Jordánu prišli v nedeľu ráno o život piati Palestínčania, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

10:12 Izrael aj v noci na dnes pokračoval v ostreľovaní Pásma Gazy, napísal web The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na palestínske úrady i svedkov z miesta. Izraelská armáda oznámila, že pri pozemnej operácii v bojoch s radikálnym palestínskym hnutím Hamas prišli o život ďalší dvaja jej vojaci.

8:26 Pri „neznesiteľnej tragédii“ Izraelské ozbrojené sily omylom zabili troch Izraelčanov v bojovej zóne Gazy. Armáda preberá plnú zodpovednosť a uznáva „smutnú a bolestivú udalosť“.

6:00 Šéf izraelskej tajnej služby Mossad David Barnea rokoval v piatok v Európe s katarským premiérom Muhammadom bin Abdarom Rahmánom Sáním o možnom novom prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov držaných palestínskym radikálnym hnutím Hamás. S odvolaním sa na zdroj oboznámený s vyjednávaním to dnes napísala agentúra Reuters. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu podľa agentúry rokovania nepriamo potvrdil.

Stanica Al-Džazíra sa chce kvôli zabitiu kameramana v Gaze obrátiť na ICC

Stanica Al-Džazíra sa chce kvôli zabitiu svojho kameramana v Pásme Gazy obrátiť na Medzinárodný trestný súd (ICC). Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla vo vyhlásení. Palestínsky kameraman Sámir abú Dakka zahynul v piatok pri izraelskom údere na mesto Chán Júnis, Al-Džazíra to označila za vraždu.

Pri incidente bol zranený aj spravodajca katarskej televízie Váil Dahdúh, ktorý so svojím kameramanom nakrúcal reportáž o izraelskom dronovom útoku na budovu školy, ktorá slúžila ako núdzové ubytovanie pre utečencov. Zranený kameraman vykrvácal, pretože zdravotníci sa k nemu dostali až po niekoľkých hodinách.

Dakka bol dnes pochovaný a Al-Džazíra časť jeho pohrebu vysielala naživo, napísal denník The New York Times. Dahdúh Izrael obvinil, že zámerne cieli na novinárov, ich kancelárie a rodinných príslušníkov. V októbri zomrela pri útoku na jeden z táborov v Pásme Gazy Dahdúhova manželka, syn, dcéra a malý vnuk.

Izraelská armáda uviedla, že "nikdy zámerne necielila na novinárov a nemá to ani v úmysle" a že robí všetko pre to, aby civilistov a novinárov ochránila. Od 7. októbra, keď sa začala vojna medzi Izraelom a Hamásom, zahynulo podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) najmenej 64 novinárov, vrátane 56 Palestínčanov, štyroch Izraelčanov a troch Libanončanov.

Šéf izraelskej armády prevzal zodpovednosť za zabitie trojice rukojemníkov

Torpédoborec britského Kráľovského námorníctva HMS Diamond zostrelil v sobotu v skorých ranných hodinách dron, ktorý cielil na obchodné lode plaviace sa v Červenom mori. Britský minister obrany Grant Shapps v tejto súvislosti vyhlásil, že útoky na obchodné lode v oblasti, ktoré v posledných týždňoch podnikajú Iránom podporovaní jemenskí povstalci predstavujú "priamu hrozbu pre medzinárodný obchod a bezpečnosť námornej dopravy". Spojené kráľovstvo je podľa neho odhodlané tieto útoky odrážať, aby zaistilo slobodu a plynulosť globálneho obchodu.

Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM), ktoré zodpovedá aj za oblasť Blízkeho východu, v sobotu informovalo o zneškodnení 14 bezpilotných lietadiel vypustených z častí Jemenu kontrolovaných povstalcami. Drony zostrelil americký raketový torpédoborec USS Carney, pričom nedošlo k poškodeniu lodí ani k zraneniam, uvádza sa vo vyhlásení CENTCOM-u.

Červené more je jednou z najdôležitejších trás na svete pre prepravu ropy a paliva. Medzinárodnú lodnú dopravu v oblasti začali v posledných týždňoch ohrozovať jemenskí povstalci, tzv. húsíovia, ktorí začali na komerčné plavidlá útočiť raketami a dronmi. Veľké prepravné spoločnosti Maersk a Hapag-Lloyd v piatok oznámili, že pre tieto útoky pozastavujú plavby svojich lodí cez Červené more. Podobné rozhodnutie ohlásila v sobotu aj francúzska prepravná firma CMA CGM.

Eskalácia napätia v oblasti súvisí s pokračujúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Húsíovia nedávno deklarovali svoju podporu palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas a vyhlásili, že budú útočiť na lode, ktoré smerujú do izraelských vôd a prístavov. Výmenou za zastavenie útokov požadujú izraelskej "agresie" v Pásme Gazy a zintenzívnenie dodávok humanitárnej pomoci do tejto enklávy. V sobotu jemenskí povstalci podľa vlastného vyjadrenia vyslali drony smerom na juhoizraelský prístav Eilat na pobreží Červeného mora. Egyptská protivzdušná obrana taktiež v sobotu zostrelila "letiaci objekt" v blízkosti červenomorského letoviska Dahab.

Viac o téme: Konflikt IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu