Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda z Pásma Gazy priviezla telá dvoch rukojemníkov Hamasu

Palestínčania odnášajú telo počas ostreľovania v Gaze Zobraziť galériu (3)
Palestínčania odnášajú telo počas ostreľovania v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

JERUZALEM - Izrael v utorok pokračoval bombardovaním Pásma Gazy po tom, ako vyhlásil, že militantné hnutie Hamas bolo vojenským ťažením Izraela dotlačené na pokraj rozpadu. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

 Naživo z Gazy

VIDEO Sily izraelského obranného systému lokalizovali a zneškodnili infraštruktúru Hamasu, niekoľko teroristických tunelov a desiatky teroristov

Sily izraelského obranného systému lokalizovali a zneškodnili infraštruktúru Hamasu, niekoľko teroristických tunelov a desiatky teroristov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

22:00 Izraelské úrady uviedli, že dnes vykonali prvé inšpekcie nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy na priechode Kerom Šalom. Informáciu potvrdili agentúram AFP a Reuters aj predstavitelia humanitárnych organizácií. Krok, ktorý Izrael avizoval v predchádzajúcich dňoch, má viesť k zvýšeniu objemu dodávok potravín, vody či liekov pre toto palestínske územie, ktoré čelí izraelskej blokáde.

21:00 Izraelská vláda nesúhlasí s dvojštátnym riešením izraelsko-palestínskeho konfliktu, vyhlásil v utorok americký prezident Joe Biden. Zároveň vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na zmenu administratívy v krajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

18:52 Izraelská armáda z Pásma Gazy priviezla telá dvoch rukojemníkov hnutia Hamas, píšu izraelské médiá. Ide o 36-ročného zásobovacieho dôstojníka izraelskej armády Ziva Dada, ktorý padol v deň útoku Hamasu na Izrael 7. októbra, a Eden Zachariovú, ktoré bolo podľa denníka Haarec 28 rokov, podľa iných médií bola o rok mladšia. Príčinu úmrtia ženy armáda neuviedla, ozbrojenci Hamasu ju však podľa stanice Al-Džazíra uniesli z miesta, kde sa 7. októbra konal hudobný festival Supernova, a kde povraždili vyše 360 ľudí.

17:16 Izraelu a Spojeným štátom sa nikdy nepodarí zlikvidovať radikálne palestínske hnutie Hamas, uviedol dnes podľa agentúry Reuters iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján. Izrael podľa neho môže zabezpečiť oslobodenie svojich rukojemníkov len prostredníctvom politického riešenia, nie konfliktu.

15:56 Izraelská armáda zverejnila video pozemnej operácie v Gaze.

13:02 Izraelská armáda v utorok informovala, že viac ako desať percent jej vojakov, ktorí zahynuli počas operácie v palestínskom Pásme Gazy, bolo zabitých vinou útoku alebo incidentu spôsobeného vlastnými spolubojovníkmi.

12:14 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila, že v pohotovostnej kolóne vozidiel do nemocnice v meste Gaza zomrel pacient počas opakovaných a zdĺhavých izraelských kontrol. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

11:38 Štyria Palestínčania zahynuli v utorok pri dronovom útoku počas izraelskej razie v meste Džanín na západnom brehu Jordánu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters s odvolaním na palestínske ministerstvo zdravotníctva, píše TASR.

11:13 Jemenskí Húsíovia spustili raketový útok na ropný tanker, ktorý smeroval do Izraela, uvádza agentúra Reuters Bez obetí. K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina Ansar Allah.

10:04 Iránom podporovaní jemenskí povstalci - húsíovia sa prihlásili v utorok k raketovému útoku na tanker plaviaci sa pod nórskou vlajkou, ku ktorému prišlo pri pobreží Jemenu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

08:32 Americký prezident Joe Biden v pondelok prisľúbil ďalšiu pomoc USA pre Izrael v boji proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Urobil to v Bielom dome pri príležitosti židovského sviatku svetiel chanuka. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

06:54 Izrael v utorok pokračoval bombardovaním Pásma Gazy po tom, ako vyhlásil, že militantné hnutie Hamas bolo vojenským ťažením Izraela dotlačené na pokraj rozpadu. TASR správu prebrala od agentúry AFP. Hamas uvádza, že v utorok v centrálnej časti Pásma Gazy vypukli prudké boje. Svedkovia hlásili útoky aj na juhu oblasti.

06:38 Izrael v pondelok oznámil, že od utorka bude používať priechod Kerem Šalom na hraniciach medzi Egyptom a Pásmom Gazy na kontrolu dodávok humanitárnej pomoci, ktoré potom do tejto enklávy vstupujú cez priechod Rafah. Izrael už na takéto kontroly využíva priechod Nicana. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

06:00 Diplomati zastupujúci niektorých stálych a nestálych členov Bezpečnostnej rady OSN v pondelok vyzvali na ukončenie bojov medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. S týmto apelom prišli počas návštevy hraničného priechodu Rafah medzi Egyptom a palestínskym Pásmom Gazy, cez ktorý sa do enklávy prepravuje humanitárna pomoc. Predtým diplomati zavítali do egyptského mesta Aríš, kde sa sústreďuje humanitárna pomoc pre Gazu.

Pri pobreží Jemenu došlo k útoku na loď, hrozba zo strany húsíov naďalej rastie

Nákladná loď pri pobreží Jemenu v Červenom mori sa v noci na utorok stala terčom útoku, informovali súkromné bezpečnostné firmy. TASR správu prevzala z agentúry AP. Húsíjskí povstalci podporovaní Iránom v poslednom období čoraz častejšie hrozia útokmi na všetky obchodné lode smerujúce do Izraela. Dôvodom hrozieb je ozbrojený konflikt Izraela a Palestínčanov v Pásme Gazy. Húsíovia sa bezprostredne k zodpovednosti za útok neprihlásili, ich hovorca brigádny generál Jahja Sárí však avizoval dôležité oznámenie, ktoré má prísť o niekoľko hodín.

Spoločnosť Dryad Global, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou lodnej dopravy, uviedla, že napadnutou loďou je tanker Strinda, ktorý mieril z Malajzie do Suezského kanála. Používa sa na prepravu ropy a chemických produktov, je registrovaný v Nórsku a plaví sa pod nórskou vlajkou. Loď údajne odvysielala upozornenie, že má na palube ozbrojenú stráž. Agentúra AP požiadala o vyjadrenie britskú a americkú armádu, tie sa však k incidentu bezprostredne nevyjadrili.

Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) neďaleko jemenského mesta Mokha hlásila požiar neznámej lode. Súradnice požiaru zodpovedali poslednej polohe tankera Strinda. UKMTO spadá pod britské ozbrojené sily a vydáva varovania pre plavidlá na Blízkom východe. Húsíovia podporovaní Iránom podnikli v uplynulom období niekoľko útokov na lode v Červenom mori a pomocou rakiet a dronov zaútočili aj na Izrael. Títo povstalci však stupňujú hrozby, že zaútočia na všetky lode, ktoré budú podozrievať zo spojenia s Izraelom. To sa však pri tankeri Strinda bezprostredne nepotvrdilo.

Tanker pri pobreží Jemenu zasiahla strela odpálená z územia húsíov

Ústredné velenie armády USA (CENTCOM) uviedlo, že tanker Strinda, ktorý bol v noci na utorok pri pobreží Jemenu v Červenom mori terčom útoku, zasiahla protilodná strela s plochou dráhou letu odpálená z územia ovládaného jemenskými húsíjskými povstalcami. TASR správu prevzala z vyjadrenia CENTCOM-u na sociálnej sieti X. CENTCOM dodáva, že na lodi vypukol požiar, no nedošlo k stratám na životoch. Loď vyslala tiesňové volanie, ktoré zachytil torpédoborec amerického námorníctva USS Mason a následne jej poskytol pomoc, dodalo CENTCOM.

Húsíovia sa bezprostredne k zodpovednosti za útok neprihlásili, ich hovorca brigádny generál Jahja Sárí však avizoval dôležité oznámenie, ktoré má prísť o niekoľko hodín. Títo povstalci podporovaní Iránom v poslednom období čoraz častejšie hrozia útokmi na všetky obchodné lode smerujúce do Izraela. Dôvodom hrozieb je ozbrojený konflikt Izraela a Palestínčanov v Pásme Gazy. Spoločnosť Dryad Global, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou lodnej dopravy, uviedla, že napadnutou loďou bol tanker Strinda, ktorý mieril z Malajzie do Suezského kanála. Používa sa na prepravu ropy a chemických produktov, je registrovaný v Nórsku a plaví sa pod nórskou vlajkou. Loď údajne odvysielala upozornenie, že má na palube ozbrojenú stráž.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu