Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko sa z Ukrajiny nestiahne, predostrelo jasné podmienky pre mier! Lavrov na adresu Západu ešte pritvrdil

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov Zobraziť galériu (3)
Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

MOSKVA/DOHA – Aj napriek tomu, že plánovaná niekoľkotýždňová ofenzíva na Ukrajinu sa predĺžila už na neuveriteľných 21 mesiacov, Moskva nehodlá od útoku ustúpiť. Kremeľ svoje stanovisko jasne deklaroval cez rezort zahraničia, pričom si stanovil aj jasné mierové podmienky. Lavrov v Dohe ešte rázne pritvrdil.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 655 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Vojna na Ukrajine mala byť podľa ruských zdrojov z konca februára a začiatku marca 2022 rýchlou záležitosťou. Prvé informácie hovorili o maximálne niekoľkých týždňoch. "Špeciálna vojenská operácia", ako ju nazval ruský prezident Vladimir Putin, však trvá dodnes. Napriek obrovským stratám, ktoré nečakali najmä Rusi, Putin nehodlá z Ukrajiny odísť ako porazený. V rozhovore pre ruský Telegraph, vyjadrila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová jasné podmienky pre možný mier. 

"Naše ciele na Ukrajine sa nezmenili. Ako podmienky na ukončenie bojov a možný mier si kladieme odstúpenie aj neokupovaných území Rusku a úplné odzbrojenie. Ukrajina musí zostať neutrálna bez možnosti uzatvárať akékoľvek vojenské spojenectvo," uviedla Zacharovová. Okrem toho dodala, že Západ musí prestať s dodávkami zbraní pre Ukrajinu a Kyjev musí ukončiť nepriateľstvo a stiahnuť svoje jednotky z ruského územia. 

Pre Ukrajinu by to znamenalo stratu Luhanskej, Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti. Tie Rusko nezákonne anektovalo v čase, keď ich ani nemalo plne pod kontrolou. "Je nutné potvrdiť neutrálny, neangažovaný a bezjadrový status Ukrajiny, vykonať jej demilitarizáciu a denacifikáciu, uznať realitu nového územného usporiadania a zaistiť práva rusky hovoriacich občanov a národnostných menšín, ktoré žijú v tejto krajine," pokračovala hovorkyňa rezortu ruskej diplomacie.

Pohľad Ruska a Ukrajiny 

Zacharovová spomenula "právny zákaz rokovaní s ruským vedením", ktorý vydal ukrajinský prezident Volodymyr Zleneksjy dňa 30. septembra 2022, ktorý Západ naďalej dodržuje. Kyjev odmieta rokovať aj s inými krajinami, ktoré by chceli predložiť možné mierové podmienky. Ide však o aktérov, ktorí nie sú na strane Západu, ako je Čína alebo krajiny v Afrike. 

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Rusko podľa hovorkyne nikdy neodmietlo politické riešenie konfliktov, no podmienky Ukrajiny sú podľa nej len cieľom Západu ako dosiahnuť kapituláciu Ruska. "Mierový návrh predložený prezidentom Zelenským nie je nič iné ako ultimátum. Neraz som zdôraznila, že udalosti, ktoré sa stali po 24. februári 2022, plne potvrdili oprávnenosť začatia špeciálnej operácie...Neonacisti od samého začiatku využívajú civilné obyvateľstvo ako ľudské štíty a brutálne zaobchádzajú s ruskými vojnovými zajatcami," vyjadrila sa Zacharovová a dodala, že hlavnou úlohou Ukrajiny v tomto konflikte je pozabíjať čo najviac Rusov.

Inštitút pre štúdium vojny v tomto kontexte uviedol, že Rusko nemá záujem vážne rokovať o mieri na Ukrajine a ide mu len o plnú kapituláciu Ukrajiny a Západu. Potvrdzujú to aj Zacharovovej námietky voči variantám kórejského modelu sedemdesiat rokov, ktorý dokázal zabrániť vojne. "Tento konflikt má globálny charakter. V Kórei to nemalo taký rozsah," odôvodnila svoj nesúhlas. 

Lavrov hovorí o konci jednej etapy 

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v otázke geopolitiky pritvrdil, keď na konferencii v Dohe vyhlásil, že 500-ročná nadvláda Západu sa blíži ku koncu. Informovalo o tom britské Sky News. "Západ sa snaží vyčerpať Rusko cez konflikt na Ukrajine. Nás to ale posilnilo rovnako, ako v minulosti boje proti Napoleonovi a Hitlerovi. Je na samotných Ukrajincoch, aby si uvedomili, do akých veľkých problémov ich to Američania namočili," povedal Lavrov.

Rusko sa z Ukrajiny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ruský minister zahraničných vecí podobne ako Zacharovová tiež spomenul Zelenského dekrét. "Otázky o mieri a rokovaniach adresujte pánovi Zelenskému, pretože práve on pred rokom a pol podpísal dekrét, ktorý zakazuje akékoľvek rokovania s Putinom," dodal. Každoročné medzinárodné fórum v katarskej Dohe sa snaží nadviazať dialógy medzi svetovými lídrami ohľadom aktuálnych problémov vo svete.

Viac o téme: RuskoMoskvaSergej LavrovDohaMarija ZacharovováRezort diplomacieVojna na UkrajinePodmienky mieru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu