Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Líderka holandskej Socialistickej strany po volebnej porážke odstúpila

Lilian Marijnissenová
Lilian Marijnissenová (Zdroj: TASR)

AMSTERDAM - Líderka holandskej Socialistickej strany (SP) Lilian Marijnissenová odstúpila z tohto postu po novembrovej volebnej porážke. TASR informáciu prevzala zo sobotňajšej správy tlačovej agentúry DPA.

Marijnissenová (38) na sociálnej sieti X napísala, že strana po sérii neúspechov vo voľbách a rokoch strávených v opozícii potrebuje "novú tvár". Politička dodala, že odstupuje z funkcie líderky strany aj z postu poslankyne. Strana SP, ktorá má korene v maoistickom hnutí zo 70. rokov, stratila vo voľbách 22. novembra ďalšie štyri kreslá, takže jej v parlamente zostalo už len päť mandátov.

Bola spoľahlivou političkou

Konzervatívny premiér Mark Rutte, ktorý po 13 rokoch na čele holandskej politiky odchádza, uviedol, že Holandsko rezignáciou Marijnissenovej prichádza o "spoľahlivého politika". "Bez ohľadu na naše obsahové rozdiely sme vždy dokázali dobre spolupracovať, a veľmi si ju vážim," povedal Rutte.

Krajne pravicový populistický víťaz parlamentných volieb Geert Wilders zo Strany za slobodu (PVV) vyzdvihol ľavičiarku ako "dobrú diskutérku a veľmi sympatickú kolegyňu". Protiislamská PVV je v súčasnosti najväčšou parlamentnou skupinou s 37 kreslami, čo je dvakrát toľko, ako mala pred voľbami, ale zostavenie vlády sa ukázalo ako zložité.

Mandát majú od stredy

Novozvolení poslanci dolnej komory holandského parlamentu sa v stredu ujali mandátu, zároveň pokračujú rokovania o vzniku novej vlády. Wilders je pripravený vládnuť s liberálno-konzervatívnou Stranou slobody a demokracie (VVD), stranou Novej spoločenskej zmluvy (NSC) a pravicovým Hnutím farmári - občania (BBB).

VDD je najsilnejšou stranou v končiacej koalícii premiéra Rutteho. Rokovania o novej koalícii komplikuje nesúhlas najmenej nádejných vládnych strán s niektorými plánmi Wildersa, ktoré označujú za protiústavné. Vznik novej vlády môže trvať celé mesiace; napríklad Rutteho posledný kabinet vznikal 299 dní.

Viac o téme: OdstúpenieHolandskoLilian Marijnissenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu