Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Tragická bilancia izraelskej operácie v Gaze: Šokujúce svedectvo dôstojníkov! Za jedného teroristu zomrú dvaja civilisti

Izraelský útok na Hamas spôsobil mnoho civilných obetí. Zobraziť galériu (2)
Izraelský útok na Hamas spôsobil mnoho civilných obetí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Dahman)

GAZA - Tamojšie obyvateľstvo platí vysokú cenu krvou za boj Izraela proti Hamasu v pásme Gazy: Na každého zabitého člena Hamasu zomrú dvaja civilisti. Armáda, ktorá teraz zrejme postupuje na Chán Júnis, tvrdí, že boj bude vedený na juhu presnejšie.

Podľa dvoch vysokých izraelských dôstojníkov zahynuli dvaja civilisti na každého bojovníka Hamasu zabitého pri vojenskej operácii proti islamistickej palestínskej organizácii Hamas v pásme Gazy. Tento pomer „nie je dobrý“, ale využívanie civilistov ako ľudských štítov je súčasťou „základnej stratégie Hamasu“, povedal v rozhovore s novinármi jeden z dvoch vojenských predstaviteľov, ktorý si neželal byť menovaný.

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

Očakáva sa, že počet zabitých civilistov v pomere k zabitým bojovníkom sa "výrazne" zlepší, keďže boje v pásme Gazy pokračujú, uviedol dôstojník. Na otázku o informáciách, že bolo zabitých 5000 bojovníkov Hamasu, jeden z dôstojníkov povedal, že číslo je "viac-menej presné". Izraelská armáda sa snaží udržať počet civilných obetí na čo najnižšej úrovni, uviedli dôstojníci. Armáda používa sofistikovaný mapovací softvér, ktorý využíva signály mobilných telefónov, letecké sledovanie a umelú inteligenciu na určenie, koľko ľudí sa nachádza v rôznych oblastiach pásma Gazy. Okrem toho na juhu pásma Gazy, kde sa počet obyvateľov takmer zdvojnásobil, armáda „postupuje oveľa presnejšie“ a využíva „oveľa viac času“, aby efektívne varovala civilné obyvateľstvo.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller v pondelok tiež potvrdil, že izraelská armáda bude teraz postupovať presnejšie. "Urobili by sa oveľa presnejšie príkazy na evakuáciu," povedal Miller. Washington preto dúfa, že na juhu pásma Gazy bude vysídlených podstatne menej ľudí ako na severe. Najnovšie Izrael výrazne rozšíril svoje pôsobenie v pásme Gazy vo vojne proti islamistickej palestínskej organizácii Hamas a podľa očitých svedkov postúpil na juh oblasti okrem iného aj s desiatkami tankov a transportov vojsk.

V noci sa objavili správy, že armáda strieľala na ciele v oblasti mesta Chán Júnis. Izraelské noviny „Times of Israel“ citujú palestínske správy, že v najväčšom meste v južnej časti pásma Gazy dochádza k intenzívnym útokom izraelských síl. Očití svedkovia tiež uviedli, že pri Chán Júnis zbadali obrnené transportéry a buldozéry.

Izrael odporuje WHO

Vzhľadom na utrpenie civilného obyvateľstva narastá kritika postupu armády. Humanitárne organizácie hovoria o „hrôze“ a „neznesiteľnom utrpení“. Nikto by sa necítil bezpečne, keby bomby padali každých desať minút, povedal hovorca UNICEF James Elder pre BBC. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že lekársky tábor na juhu pásma Gazy museli na izraelský príkaz evakuovať. Armáda varovala, že pozemné operácie by tábor zneprístupnili, uviedla WHO. Izraelské ministerstvo obrany to popiera.

Tragická bilancia izraelskej operácie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Hamas pri svojom teroristickom útoku na Izrael 7. októbra zabil viac ako 1200 ľudí vrátane najmenej 850 civilistov. Podľa ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom teraz pri izraelských protiútokoch zahynulo takmer 15 900 ľudí. Počet obetí nie je možné v súčasnosti nezávisle overiť, ale OSN a ďalší pozorovatelia poukazujú na to, že údaje úradu sa v minulosti ukázali ako celkovo dôveryhodné. Hamas uniesol približne 240 ľudí z Izraela do pásma Gazy. Izrael sa domnieva, že 137 z nich je stále v rukách teroristov, vrátane 15 žien a 2 detí. Podľa hovorcu má armáda spravodajské informácie o mieste pobytu rukojemníkov stále zadržiavaných v pásme Gazy.

Viac o téme: ObeteIzraelHamasCivilné obyvateľstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu