Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Medzi obeťami násilností v Afganistane je aj reportér BBC

(Zdroj: SITA)

KÁBUL - Afganský reportér britskej spoločnosti BBC a vyše tucet ďalších ľudí prišli o život pri posledných násilnostiach, ktoré sú spájané s povstaním Talibanu.

Reportéra, ktorý pracoval v nepokojnej juhoafganskej oblasti Helmand, uniesli v sobotu. Jeho telo sa našlo neďaleko hlavného mesta provincie Laškar Gah. Informoval o tom afganský zväz nezávislých novinárov. Zamestnanec pobočky BBC v Kábule, ktorý nechcel byť menovaný, potvrdil smrť svojho kolegu, ktorý v redakcii pracoval pre jej paštúnske a daríjske spravodajstvo.

Afganské ministerstvo informácií vo svojom vyhlásení uviedlo, že "ostro odsudzuje brutálne zabíjanie." Reportéra uniesli z jeho domu a zavraždili "preto, že bol žurnalista," uvádza sa vo vyhlásení. "V Afganistane teroristi, pašeráci a nepriatelia zákona sú pre žurnalistov veľkou hrozbou," vyhlásilo ministerstvo.

Pri ďalšom násilí v nedeľu rebeli z hnutia Taliban napadli policajný konvoj na hlavnej ceste v provincii Ghazní a zabili šiestich policajtov. Oznámilo to ministerstvo vnútra. Pri prestrelke zahynuli aj dvaja civilisti. Za ďalší nedeľný útok, pri ktorom útočníci zabili zástupcu guvernéra oblasti a troch členov jeho ochranky, je zodpovedný pravdepodobne takisto Taliban.

O útoku, ktorý sa odohral vo východoafganskej provincii Chost, informoval guvernér Arsala Jamal. V provincii Uruzgan došlo k útoku na policajnú hliadku, pri ktorom zahynul jeden policajt.

Ďalší dvaja utrpeli zranenia. Útočník v hlavnom meste provincie Chost zahynul, keď sa pokúšal umiestniť nálož pod most. Tá však vybuchla predčasne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu