Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Úrady identifikovali tri obete zosuvu pôdy: Ďalší traja ľudia sú stále nezvestní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/NBCNews)

JUNEAU - Úrady na Aljaške identifikovali tri obete zosuvu pôdy, ktorý tento týždeň zasiahol diaľnicu a domy na juhozápade amerického štátu, a tri osoby zostávajú naďalej nezvestné. Informuje o tom agentúra AP.

O život prišli Timothy Heller (44) s manželkou Beth (36) a ich dcéra Mara (16). Ich syn Derek (12), dcéra Kara (11) a sused Hellerovcov Otto Florschutz (65) sú naďalej nezvestní, záchranári po nich pátrajú, uviedol v piatok v písomnom vyhlásení Úrad verejnej bezpečnosti štátu Aljaška. Zosuv pôdy nastal na ostrove Wrangell približne 250 kilometrov južne od hlavného mesta Aljašky Juneau.

archívne video

Lejaky v Taliansku (Zdroj: Tip čitateľa)

Počas zosuvu sa z kopca odtrhol približne 140-metrov široký úsek svahu so stromami a zosunul sa do oceánu, pričom zasypal tri domy a diaľnicu. Jeden z domov bol v tom čase prázdny, Florschutzova manželka zosuv prežila. Záchranári telá obetí objavili ešte v pondelok v noci alebo v utorok ráno.

Príčinou zosuvu bol dážď a prudký vietor. V pondelok v oblasti od skorého rána do večera spadlo približne 50 milimetrov dažďových zrážok, vo vyšších polohách vietor v nárazoch dosahoval rýchlosť až 96 kilometrov za hodinu, uvádza hydrológ a meteorológ Aaron Jacobs z Národnej meteorologickej služby v Juneau.

Prerušenie dopravy

Zosuv pôdy odrezal od mesta vyše 50 domov, niekoľko desiatok ľudí sa rozhodlo v oblasti zostať, uviedol zástupca miestnej samosprávy Mason Villarma. Prerušenie dopravy na diaľnici prinútilo obyvateľov a úrady využívať na prepravu paliva, potravín, vody a liekov lode. Úrady naďalej pokračujú v snahe o sprejazdnenie diaľnice.

Viac o téme: PočasieZosuv pôdyNezvestníMŕtviAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu