Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Turista stanoval, keď sa v noci zobudil na nepríjemný pocit v spacáku: Zažal baterku a... totálny horor!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALJAŠKA - Niet pochýb o tom, že kempovanie je dobrodružná aktivita. V obklopení prírody sa môže zdanlivo pokojné nocovanie razom zmeniť na nočnú moru. Svoje o tom vie kempujúci turista, ktorý sa uprostred noci zobudil na nepríjemný pocit.

Vyčerpaný turista dúfal, že si v národnom parku Lake Clark na Aljaške po dlhom dni odpočinie v stane. Počas spánku v spacáku ho ale prebudil strašidelný pocit, že sa po ňom niečo plazí. Rýchlo zasvietil baterku, aby to preskúmal. Pohľad, ktorý sa mu naskytol, ho pravdepodobne bude mátať ešte dlho.

Mladík totiž zbadal, že stan pohltili stovky pavúkov. Na strašidelných nočných záberoch, ktoré zdieľal národný park Lake Clark National Park & Preserve na Facebooku, je vidieť obrovské zhluky dlhých pavúčích nôh, ktoré sa držali na stenách stanu. "To je dôvod, prečo nikdy nechcem spať v stane," komentoval vydesený užívateľ. 

V nasledujúcom príspevku správcovia parku poskytli malé vysvetlenie, prečo bolo v stane toľko pavúkov. "Skupiny trasaviek niekedy tvoria husté zhluky nazývané agregácie. Toto správanie je bežné medzi týmito nohatými tvormi, ale neexistuje žiadne priame vysvetlenie, prečo to robia," uviedli v príspevku.

Výskumníci špekulujú, že pavúky tvoria tieto agregácie pre účely párenia, regulácie vlhkosti alebo odradenia predátorov. Toto správanie sa vyskytuje častejšie na jeseň, kedy je suché počasie a krátke dni. Trasavky sú náchylné na vysychanie, takže zhlukovanie im umožňuje vytvoriť prostredie na udržanie telesnej vlhkosti.

Viac o téme: PavúkStanTuristiKempovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu