Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Argentínsky prezident telefonoval s pápežom: V minulosti ho však nazval imbecilom!

Javier Milei
Javier Milei (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

BUENOS AIRES/VATIKÁN - Novozvolený argentínsky prezident Javier Milei v utorok telefonoval so svojím krajanom pápežom Františkom, ktorého v minulosti označil za "imbecila". Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"S potešením oznamujeme, že Jeho Svätosť, pápež František, hovoril s naším budúcim prezidentom, aby mu zablahoželal a zaželal jednotu a pokrok pre našu krajinu," uviedla vo vyhlásení Mileiho kancelária. Vyjadrila tiež nádej, že pápež čoskoro zavíta do Argentíny.

Archívne video: Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Vatikán v utorok potvrdil, že František telefonoval s novozvoleným argentínskym prezidentom. Tému rozhovoru ani to, kto telefonát inicioval, však nešpecifikoval. Krajne pravicový ekonóm a bývalý televízny komentátor Milei v minulosti pred oznámením kandidatúry na prezidenta viackrát slovne zaútočil na pápeža, keď ho označil za "imbecila, ktorý obhajuje sociálnu spravodlivosť", či "zástupcu zla na Zemi", pripomína Reuters.

Kňazi z chudobných štvrtí argentínskej metropoly Buenos Aires, rodnom meste Františka, v septembri zorganizovali svätú omšu na obranu pápeža, počas ktorej odsúdili Mileiho verbálne útoky na hlavu katolíckej cirkvi.

Argentínsky denník La Nación s odvolaním na svoje zdroje napísal, že telefonát trval osem minút a inicioval ho pápež. František (86) absolvoval od roku 2013 už viac ako 40 apoštolských ciest, Argentínu však zatiaľ nenavštívil, píše Reuters.

Viac o téme: TelefonátImbecilKrajanArgentínaVatikánPápež FrantišekJavier MileiArgentínsky prezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu